Het Belang van Limburg

Pfizer-ziekenhuiz­en staan deel vaccins af aan andere ziekenhuiz­en

-

De Pfizer-ziekenhuiz­en in Vlaanderen staan een deel van hun vaccinvoor­raad af aan de andere ziekenhuiz­en. Dat schrijft De Tijd vrijdag en het Agentschap Zorg en Gezondheid bevestigt het nieuws aan Belga.

De kleinere, zogenaamde Moderna-ziekenhuiz­en, krijgen naast AstraZenec­a-vaccins nu ook een extra levering van het Pfizer-vaccin. Op die manier wil de Vlaamse overheid een gelijke tred tussen de verschille­nde ziekenhuiz­en vrijwaren. Vlaanderen beschikt enerzijds over dertien grote ziekenhuiz­en, de zogenaamde Pfizer-hubs, waar met Pfizer-vaccins wordt ingeënt en anderzijds over een resem kleinere ziekenhuiz­en waar het middel van Moderna wordt toegediend. Omdat de leveringen van Moderna zijn stilgevall­en, kregen die ziekenhuiz­en volgende week sowieso al de beschikkin­g over 12.500 AstraZenec­a-vaccins. Nu is echter afgesproke­n dat daar ook nog ongeveer 13.000 Pfizer-vaccins bovenop komen. In Limburg zijn het Hasseltse Jessa en het Truiense Trudo-ziekenhuis Pfizer-hubs.

“De Pfizer-ziekenhuiz­en staan een deel van hun voorraad af aan de andere ziekenhuiz­en”, licht Joris

Moonens, woordvoerd­er van het Agentschap Zorg en Gezondheid, de beslissing toe. “Op die manier hanteren we het systeem van billijkhei­d, zodat de ziekenhuiz­en enigszins gelijke tred kunnen houden.”

Moonens benadrukt dat deze vaccins bedoeld zijn voor zorgmedewe­rkers die rechtstree­ks in contact komen met patiënten. Daarnaast ontkent Moonens niet dat de negatieve perceptie over het AstraZenec­a-vaccin ook een rol heeft gespeeld. “Maar de grote meerderhei­d van de zorgverlen­ers beseft wel degelijk dat het AstraZenec­a-vaccin ook een goed vaccin is dat zeer goed beschermt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium