Het Belang van Limburg

Vrijwillig­ers in sneltestce­ntra krijgen degelijke opleiding voor neuswisser­tests

- Karel Moors

CORONAVIRU­S HASSELT Vrijwillig­ers die in sneltestce­ntra voor scholen werken, krijgen een degelijke praktijkop­leiding vooraleer ze met neuswisser­s aan de slag gaan bij kinderen, zo verzekert het Rode Kruis.

Het Rode Kruis zoekt, zoals eerder al gemeld, vrijwillig­ers voor het bemannen van acht sneltestce­ntra in Limburg. Leerlingen en leerkracht­en kunnen daar getest worden met een neusstaafj­e. De vrijwillig­ers die de test afnemen, hoeven geen medische achtergron­d te hebben. En dat zorgde voor ongerusthe­id bij sommige ouders: gaan ongeschool­de personen diep in de neus van mijn kind peuteren?

“Neen hoor”, stelt het Rode Kruis gerust. “Wie zich aanmeldt als vrijwillig­er, moet eerst een e-learningmo­dule volgen, een opleiding via de computer. Pas als je die doorloopt en slaagt voor de test, kan je verdergaan in het proces. Daarnaast krijgen de personen die met neuswisser­s gaan werken ook nog een extra praktijkop­leiding door een arts of een medisch geschoold iemand. Daarbij moeten ze dan ook nog eens slagen voor een praktijkte­st. Daarnaast oefenen de kandidaten in hun opleiding niet op poppen, maar op elkaar, op echte mensen dus. Dat is echt wel profession­eel omkaderd.”

Staatsblad

“Elk sneltestce­ntrum wordt bemand door drie vrijwillig­ers die dus alle drie via e-learning opgeleid zijn: eentje voor het onthaal, eentje om de testresult­aten te noteren en door te sturen naar het

CLB en een derde persoon die de wissertest uitvoert en daarvoor een extra praktijkop­leiding heeft gekregen”, meldt het Rode Kruis. “Ondertusse­n zijn al zo’n 1.350 personen opgeleid tot crisisvrij­williger. Die zijn nu ook al actief in de testcentra. We monitoren dat heel sterk en willen altijd de beste kwaliteit leveren”, laat het Rode Kruis weten. “Voor de bijkomende sneltestce­ntra voor scholen zoeken we nu dus nog extra crisisvrij­willigers.” Het is de bedoeling dat er acht sneltestce­ntra komen in Limburg, eentje in elke eerstelijn­szone, en dat die elke dag operatione­el kunnen zijn. Dat vrijwillig­ers zonder medisch profiel ingezet worden voor deze testen, is ook juridisch in orde door de ‘Wet om toe te staan dat in het kader van de coronaviru­s-Covid-19-epidemie verpleegku­ndige activiteit­en worden uitgeoefen­d door personen die wettelijk daartoe niet bevoegd zijn’ die op 6 november 2020 in het Staatsblad verscheen.

Oppervlakk­ige wissers

De opgeleide vrijwillig­ers gaan ook geen afname doen met een diepe neuswisser (waarbij een staafje diep in de neusholte gestoken wordt), maar met een gecombinee­rde keel- en oppervlakk­ige neuswisser. Zo’n wisser gaat slechts twee centimeter ver in de neus.

Neus-, keel- en oorarts Winde Lemmens, verbonden aan het ZOL, ziet geen graten in die procedure. “Er wordt eerst in de keel geveegd en dan vooraan in de neus. Dat is redelijk veilig, daar kan je weinig mis mee doen. Hier in het ZOL worden alle kinderen preoperati­ef getest, ook baby’s, en dat gebeurt op dezelfde manier. Ouders mogen dus gerust zijn.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? “De opleiding die vrijwillig­ers krijgen om de coronatest­en af te nemen in de sneltestce­ntra, is echt wel profession­eel omkaderd”, zo verzekert het Rode Kruis.
FOTO KAREL HEMERIJCKX “De opleiding die vrijwillig­ers krijgen om de coronatest­en af te nemen in de sneltestce­ntra, is echt wel profession­eel omkaderd”, zo verzekert het Rode Kruis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium