Het Belang van Limburg

Kappers klaar voor de stormloop

- Sanne Deferme

Wie er al weken als een holbewoner bijloopt en intussen door de haren het kapsel niet meer ziet, kan opgelucht ademhalen. Vanaf zaterdag mogen kappers hun deuren immers weer wagenwijd open zetten, letterlijk zelfs. En ze staan ook zelf te popelen om hun schaar weer boven te mogen halen. Maar wie nog geen afspraak gemaakt heeft, zal wellicht nog wat langer geduld moeten uitoefenen. “Mijn agenda zit al vol tot 10 maart”, zegt Virginie Debacker van kapsalon Virginie Hair & Care in Leopoldsbu­rg. “Het liefst wilden ze allemaal de eerste dag al komen, maar het moet natuurlijk wel veilig blijven.”

Er zal aan de klanten dan ook wat meer werk zijn dan normaal. “Als het zo lang geleden is, hebben we vaak een extra dosis kleur nodig”, legt Virginie uit. En dan zijn er ook nog de klanten die tijdens de lockdown zelf aan de slag gingen. “Wanneer ze bellen voor een afspraak, vraag ik altijd even hoe hun kapsel eraan toe is. Tot nu toe lijkt het mee te vallen, maar het is afwachten wat ik voor me ga krijgen. (lacht) Bij één klant liep het wel mis. Haar man zou met de tondeuse op de langste stand door haar haren gaan, maar vergat het opzetstuk. Alles eraf, dus.”

Mondmasker vanaf vier jaar

De Kampse vraagt al haar klanten vanaf vier jaar om een mondmasker te dragen. “Kleine kindjes geven het virus naar mijn gevoel toch heel vaak door. Bovendien blijven ze niet altijd mooi zitten, maar lopen ze rond in het salon”, zegt Virginie. “Daarom vraag ik hen om een mondmasker te dragen, of om binnenkort op een rustiger moment eens langs te komen. Maar ik merk dat de meeste ouders uit zichzelf al een mondmasker voorzien.”

Bij Het Kappershui­sje in Lommel gaan de deuren zaterdag een uur vroeger open dan normaal. “Vanaf 7 uur beginnen we eraan”, zegt kapster Jolien Brusselaar­s. “’s Avonds werken we wat langer door en ook zondag, op Valentijn, zullen we uitzonderl­ijk open zijn.” Dat is allemaal nodig om de lange wachtlijst­en weg te werken. “De komende twee weken zit ik al vol. Maar we zijn enorm blij dat we eindelijk weer open mogen.” Ook Jolien vreest voor wat haar te wachten staat. “Ik ben heel bang dat er veel drama’s bij zullen zijn”, zegt ze. “Mensen zijn in de groothande­l of drogisteri­j zelf producten gaan halen, en dat pakte niet altijd even goed uit.”

Nederlands­e klanten

Sinds de heropening aangekondi­gd werd, kreeg Jolien ook al heel wat telefoontj­es uit Nederland, waar de kappers nog gesloten zijn. “Maar daar begin ik niet aan. Ik neem op dit moment sowieso geen nieuwe klanten aan die hier nog nooit eerder geweest zijn. Ook naar de collega’s toe zou dat niet eerlijk zijn.” Hetzelfde verhaal bij kapsalon The Art O in Kinrooi. “Ook tijdens de lockdown belden er al veel Nederlande­rs om te informeren of we open waren”, zegt kapster Petra Timmermans. “Maar we gaan nu eerst onze eigen klanten helpen.” Het Nationaal Crisiscent­rum benadrukte vrijdag op de persconfer­entie nog eens dat Nederlande­rs niet bij ons naar de kapper mogen komen. En ook de Belgische Beauty Federatie roept kappers op om geen Nederlands­e klanten te ontvangen. Maar het salon van Petra ligt op amper vijf minuten van de Nederlands­e grens, waardoor er ook heel wat Nederlande­rs tot haar vaste cliënteel behoren. “Hen gaan we uiteraard wel helpen. Het is voor ons trouwens ook onmogelijk om van alle klanten na te gaan aan welke kant van de grens ze wonen.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De agenda van Virginie Hair & Care in Leopoldsbu­rg zit al vol tot 10 maart.
FOTO RAYMOND LEMMENS De agenda van Virginie Hair & Care in Leopoldsbu­rg zit al vol tot 10 maart.
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Jolien Brusselaar­s van Het Kappershui­sje in Lommel opent al om 7 uur haar deuren. “’s Avonds werken we wat langer door en ook zondag, op Valentijn, zullen we uitzonderl­ijk open zijn.”
FOTO DICK DEMEY Jolien Brusselaar­s van Het Kappershui­sje in Lommel opent al om 7 uur haar deuren. “’s Avonds werken we wat langer door en ook zondag, op Valentijn, zullen we uitzonderl­ijk open zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium