Het Belang van Limburg

Naar de kapper? “Masker hele bezoek lang ophouden”

-

MONDMASKER HASSELT

Nu de kappers opnieuw hun deuren mogen openen, benadrukte viroloog Steven Van Gucht van Sciensano nog eens het belang van een goed mondmasker.

“Het heropenen van de kappers betekent 1 miljoen extra dichte contacten per week die erbij zullen komen. Het virus circuleert nog steeds, maskers zijn daarom essentieel om te vermijden dat de epidemie opnieuw oplaait”, aldus Van Gucht. “Klanten zullen een eigen masker kunnen gebruiken en moeten dat tijdens het volledige bezoek ophouden. Dat geldt ook voor de kappers, maar voor hen is een chirurgisc­h masker verplicht. Die hebben altijd een CE-markering, die de kwaliteit van het masker erkent. Ze moeten minstens elke 8 uur en bij intens gebruik elke 4 uur vervangen worden.”

Even belangrijk als het dragen van het masker is ook ervoor zorgen dat je dat correct draagt. “Kies daarom een exemplaar dat goed aansluit op het gezicht, zodat er langs de zijkanten geen druppels ontsnappen”, aldus Van Gucht. “Het moet voldoende groot zijn, zodat het gebied van neus tot kin goed bedekt is. Maskers met luchtventi­elen, nekwarmers, bandana’s… zijn niet meer toegelaten. Ze laten te veel druppels door.” Een dubbel masker kan, maar hoeft echt niet voor Van Gucht. “Het kan erg warm worden, waardoor u het sneller zou afzetten. En dan valt de beschermin­g weg. Ook FP2-maskers zijn vooral nuttig in de zorgsector. In het dagelijkse leven levert dat minder op. Ze zijn niet comfortabe­l en te warm, waardoor de verleiding groter is om het niet goed te gebruiken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium