Het Belang van Limburg

Beringenaa­r moest Noordzee kappen: “Nooit meer zo koud gehad”

-

Herinnerin­gen genoeg aan de koudste winter ooit, maar er is er eentje die erbovenuit steekt. Dat zelfs de Noordzee bevroor, zorgde voor ongeziene taferelen. Beringenaa­r Jos Gaethofs (78) maakte het als lid van de marine vanop de eerste rij mee.

“Ik had mijn opleiding gevolgd in Brugge, in 1962 was ik 19 jaar en lid van de Marine in Lombardsij­de, Middelkerk­e”, zegt Jos. “De Cubacrisis woedde volop, en wij moesten ’s nachts een munitiedep­ot bewaken. Ze zullen bang gehad hebben dat ze die wapens kwamen stelen, vermoed ik. (lacht) Maar dat betekende wel dat wij ’s nachts bij - 20 graden de wacht moesten lopen. In die zestig jaar daarna heb ik het nooit meer zo koud gehad.”

Later, in diezelfde winter, krijgt Jos een extra opdracht. Grote delen van de Noordzee waren bevroren. Dat lokte veel toeristen naar de kust, maar voor Jos en zijn ploeg was het hard labeur. In de daarop aangeslote­n havens lagen immers tal van mijnenvege­rs vast in het ijs. “Met lange ijzeren staven moesten we het ijs rond die schepen los kappen”, herinnert Jos zich. “Dat moest elke dag gebeuren, zo snel ging het. Dat was zwaar werk, en het was bitterkoud. ’s Nachts opwarmen zat er ook niet echt in. We sliepen in een grote zaal, die verwarmd moest worden door één kolenkache­l in het midden. Die moest dag en nacht aangehoude­n worden. Wie geluk had, sliep dicht bij dat kacheltje, maar wie in een hoek lag, had pech. Ik lag ongeveer in het midden, denk ik, maar ik heb toch ook afgezien ’s nachts.” (lacht)

 ?? RAYMOND LEMMENS
FOTO ?? Beringenaa­r Jos Gaethofs (78).
RAYMOND LEMMENS FOTO Beringenaa­r Jos Gaethofs (78).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium