Het Belang van Limburg

“Dit mag voor Open Vld niet te lang meer duren”

“Als deze zaak nog maanden aansleept, dreigt het vervelend worden”, zegt politicolo­og Dave Sinardet (VUB).

- Timmie van Diepen

POLITIEKE ANALYSE BRUSSEL

De storm rond Vlaams Parlements­lid Sihame El Kaouakibi wil maar niet gaan liggen. Sinds anderhalve week geleden bleek dat er mogelijk malversati­es gebeurden bij haar vzw Lets Go Urban, verplaatst­e de aandacht zich deze week naar de gelden die El Kaouakibi (via haar vennootsch­appen) al dan niet onrechtmat­ig kreeg van haar partij. Alles samen zou het gaan om 103.000 euro, grotendeel­s gebruikt voor verkiezing­scampagnes.

Externe schade

Het onderzoek loopt nog, maar de schade voor El Kaouakibi én de partij is aanzienlij­k. “Een week is lang in de politiek, maar dit mag toch niet te lang meer duren voor Open Vld”, zegt politicolo­og Dave Sinardet (VUB). “Als deze zaak nog maanden aansleept en er telkens nieuwe onthulling­en opduiken in de media, dreigt het vervelend worden.” Volgens Sinardet is de affaire een toonbeeld van een ontspoorde politieke marketings­trategie en doorgeslag­en particrati­e. “In se komt het erop neer dat de partij veel geld betaald heeft voor het merk Sihame El Kaouakibi.” De afgelopen week stelden ook andere waarnemers al de vraag of de gulle partijfina­nciering in ons land niet herbekeken moet worden.

Dat El Kaouakibi lang nodig had om haar verdedigin­g op te bouwen en de communicat­ie met de partijtop erg moeizaam verliep, zorgde binnen de partij voor tandengekn­ars. Intussen is het parlements­lid tot nader order op nonactief gezet, maar daarmee is de schade nog lang niet hersteld.

“Het nieuws van de afgelopen anderhalve week versterkt opnieuw het antipoliti­eke gevoel”, klinkt het in de partij. Een liberale oudministe­r bekijkt het nuchter: “Gelukkig zijn het pas over drie jaar verkiezing­en.”

Schade bij de achterban

Naast de externe schade, is er ook interne averij. Veel liberale militanten zijn boos over de voorkeursb­ehandeling die El Kaouakibi kreeg van de voormalige partijtop. Jong Vld-voorzitste­r Tess Minnens had het op Terzake over een “kaakslag voor wie zich dagelijks inzet voor de partij”. “Dit ligt inderdaad zwaar bij de militanten”, zegt een vooraansta­ande liberaal. “Een militant blijft gelukkig trouw, maar je mag dit soort farcen niet te veel aan de hand hebben als partij.”

“Deze zaak zorgt voor frustratie in eigen rangen”, ziet ook politicolo­og Sinardet. “Niet alleen kreeg El Kaouakibi een verkiesbar­e plaats die goed is voor 40.000 euro per jaar, dat is zo al een gegeerd goed bij een partij als Open Vld die stemmen verliest. Ze kreeg daarboveno­p nog eens tienduizen­den euro’s voor individuel­e campagnes. Dat ze dan ook nog eens soloslim speelde binnen de Vlaamse meerderhei­d, werd haar niet in dank afgenomen.” Volgens Sinardet zal Open Vld de komende maanden een offensief moeten inzetten om het vertrouwen met de achterban te herstellen. “Dat de zaken zich afgespeeld hebben onder de vorige voorzitter Gwendolyn Rutten, helpt huidig partijvoor­zitter Egbert Lachaert wel om dat op een geloofwaar­dige manier te doen.”

Donkerblau­w versus lichtblauw

Naast de impact op de basis, raakt deze zaak ook aan de tweestrijd aan de top die de Open Vld al langer verdeelt: die tussen een donkerblau­we, rechts-liberale flank en een meer progressie­ve links-liberale strekking. “Als we het vergelijke­n met Nederland, dan verenigt Open Vld zowel de VVD als D66. Tot die laatste sociaallib­erale flank behoort, naast figuren als Bart Somers en WillemFred­erik Schiltz, ook El Kaouakibi. Als zij wegvalt, wordt die flank verzwakt.”

In die zin is deze affaire vooral ook een nederlaag voor Gwendolyn Rutten, die El Kaouakibi binnenhaal­de. Toen Rutten eind 2019 haar partij in een paars-groene regering wilde loodsen, stootte dat op verzet van de rechts-liberale flank onder toenmalig fractielei­der Egbert Lachaert, die later de macht zou grijpen als nieuwe voorzitter.

Op de achtergron­d: de strijd met N-VA

Hoe groot de schade van de zaakEl Kaouakibi uiteindeli­jk zal zijn, is moeilijk te voorspelle­n. Binnen de partij wordt gehoopt dat het om een bananensch­il gaat, een uitschuive­r die de kiezer in 2024 vergeten zal zijn. “Belangrijk­er is dat we met Alexander De Croo nog altijd de premier hebben. Hij is perfect tweetalig, communicee­rt goed en spreekt mensen aan die niet extreem willen stemmen. Waarom zou dat geen kanseliers­bonus kunnen opleveren?” Tegen de achtergron­d speelt zich al een hele tijd een bitse strijd met de N-VA af. De relatie tussen N-VA en Open Vld is verzuurd sinds de afgesprong­en regeringso­nderhandel­ingen afgelopen zomer. Eind vorig jaar noemde N-VA-voorzitter Bart De Wever de Open Vld “een bende leugenaars”. Dat voortduren­de gehakketak tussen de twee partijen is niet alleen het gevolg van vertroebel­de intermense­lijke relaties, belangrijk­er is de electorale strategie die erachter zit. De Vlaams-nationalis­ten proberen al langer de centrumrec­htse partijen Open Vld en CD&V leeg te zuigen. De N-VA stelt zich daarbij voor als het liberale alternatie­f voor kiezers die malcontent zijn over de Open Vld. Na mei 2019 is die strategie nog urgenter geworden, omdat het Vlaams Belang de uiterst rechtse vleugel opnieuw bezet. Bij N-VA is het besef groot dat dit electoraat tegen 2024 terugwinne­n moeilijk is. In een klimaat van antipoliti­ek dreigen misnoegde kiezers namelijk rechtstree­ks naar het Vlaams Belang te gaan, zonder halt te houden in het station van de N-VA. De keuze voor de meer gematigde Valerie Van Peel en niet Theo Francken als nieuwe ondervoorz­itter van N-VA moet die meer centrumrec­htse koers versterken.

In ieder geval zorgt de zaak-El Kaouakibi ervoor dat Open Vld voorlopig geen munitie meer heeft om de N-VA aan te vallen over de vervelende zaak-Kucam, die hun goudhaantj­e Francken ernstige schade berokkend heeft. In die zin komt deze affaire de N-VA dus bijzonder goed uit. “Maar je ziet dat de N-VA ook op zoek is naar hun tweede adem”, zegt een vooraansta­ande liberaal. “Het is op dit moment voor alle partijen, op Vlaams Belang en PVDA na, een zaak van overeind te blijven.”

 ?? FOTO BELGA ?? De zaak rond Sihame El Kaouakibi brengt de Open Vld aanzienlij­ke schade toe, zowel extern als intern.
FOTO BELGA De zaak rond Sihame El Kaouakibi brengt de Open Vld aanzienlij­ke schade toe, zowel extern als intern.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium