Het Belang van Limburg

Vleugje hoop voor Limburgs toerisme: krokusvaka­ntie beter dan verwacht

- Geert Houben

TOERISME HASSELT De cijfers voor het Limburgse toerisme tijdens de krokusvaka­ntie zijn beter dan verwacht. “We halen een bezettings­graad van 29,8 procent, dat is niet veel minder dan in pré-coronatijd. Wel merken we een duidelijke verschuivi­ng van hotels en B&B’s richting vakantiewo­ningen.”

De krokusvaka­ntie is traditione­el een rustige periode. Toch lijkt er na een bevraging bij 300 logiesuitb­aters weer wat licht aan het einde van de tunnel te zijn. Door het verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland trekken de mensen deze vakantie niet naar met de skilatten naar de Alpen of op luilekkerv­akantie naar Tenerife. Wat daardoor wel populairde­r is: vakantie in eigen land. “De provincie is momenteel bedekt onder een prachtig wit tapijt, maar veel van onze uitbaters in de toeristisc­he sector hebben zwarte sneeuw gezien”, zegt gedeputeer­de voor toerisme Igor Philtjens (Open Vld). “De cijfers zijn vandaag nog niet denderend. Waar er aan de kust en in de Ardennen wel opvallend meer boekingen zijn, is dat niet zo voor Limburg. Een verklaring daarvoor hebben we niet meteen. Maar de krokusvaka­ntie lijkt ook in onze provincie de teneur van de wintermaan­den te doorbreken. We kijken dus al hoopvol vooruit naar de lente.”

Vakantiebu­bbel

Met een gemiddelde bezettings­graad van 29,8 procent zijn de cijfers bijna weer op het niveau van de voorbije jaren. In niet-coronatijd­en bedraagt de bezettings­graad gemiddeld zo’n 35 procent. “Bovendien zijn de last minutes nog niet in de cijfers verrekend, waardoor we niet veraf zullen zitten van de gewoonlijk­e bezettings­graad. Je merkt dat de mensen het beu zijn om binnen te zitten en nood hebben aan vakantie”, aldus Philtjens. Reden tot enig optimisme is er vooral bij de uitbaters van kleinschal­ige vakantiewo­ningen. Waar zij vorig jaar een bezettings­graad boekten van 41 procent, stijgt die deze krokusvaka­ntie naar ruim 51 procent. Grote troef is dat families er zich kunnen afzonderen in bubbels en er onder meer beschikken over een eigen keuken. Het gevoel van veiligheid primeert er dus. Dat geldt ook voor vakantiepa­rken en campings, waar het aantal boekingen de afgelopen dagen fors gestegen is en de bezetting ruim boven de 50 procent ligt.

Zomerkampe­n

Lege (jeugd)hotels

Andere geluiden zijn er te horen bij de hotels, B&B’s en jeugdlogie­s. Zij zijn de dupe van de verschuivi­ng richting de vakantiewo­ningen. De hotels zien hun bezettings­graad ruimschoot­s halveren van 32 procent vorig jaar naar 14,4 procent nu, de B&B’s gaan van 25 procent naar 12,7 procent. De gesloten cafés en restaurant­s maken deze formules minder interessan­t. Het overgrote deel van de schaarse boekingen zijn korte verblijven van twee tot drie nachten. Met een bezettings­graad van slechts 1 procent is de situatie in de jeugdherbe­rgen al helemaal dramatisch. Hostel H in Hasselt houdt de deuren zelfs gesloten tijdens de vakantie. Jeugdherbe­rg De Veurs in Voeren is wel open, maar uitbaters Jean-Claude en Joyce Hofman tellen voor dit weekend amper twee bezette kamers op een totaal van 25.

Voor de lente- en zomermaand­en overheerst momenteel nog onzekerhei­d, zowel voor toeristen als voor de toeristisc­he sector. “De vroege boekingen stromen nog niet binnen zoals gewoonlijk. Iedereen is aan het afwachten”, gaat gedeputeer­de Philtjens verder. “Een opvallende uitzonderi­ng daarop zijn de jeugdlogie­s. Zij rekenen al op ongeveer even veel boekingen als gewoonlijk voor de zomer. Scholen en vereniging­en willen duidelijk voorbereid zijn voor het geval dat de zomerkampe­n wel mogen doorgaan.” “Voor de paasvakant­ie verwachten we dat de drukte gaat komen wanneer er weer mogelijkhe­den zijn op het vlak van restaurant­s en cafés”, aldus Philtjens. “Voor de zomermaand­en voelen we dan weer dat er een drang is om naar het buitenland te gaan. Het is in elk geval bewonderen­swaardig hoe positief de ondernemer­s blijven. Daarom doet het deugd om in de cijfers voor de krokusvaka­ntie voorzichti­ge tekenen van herstel te zien. We nodigen mensen uit om nu al te genieten van wat Limburg te bieden heeft.”

 ??  ??
 ?? FOTO NICO MEENS ?? Voor jeugdherbe­rgen valt de situatie minder goed mee. Uitbaters Jean-Claude en Joyce Hofman van jeugdherbe­rg De Veurs in Voeren tellen voor dit weekend amper twee bezette kamers.
FOTO NICO MEENS Voor jeugdherbe­rgen valt de situatie minder goed mee. Uitbaters Jean-Claude en Joyce Hofman van jeugdherbe­rg De Veurs in Voeren tellen voor dit weekend amper twee bezette kamers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium