Het Belang van Limburg

Fertimass werden vrijdag stalen genomen.

- Mark van Luyk en Phillip Pergens

MESTFRAUDE MAASEIK

Donderdag waren er 24 huiszoekin­gen in Nederland en Vlaanderen in verschille­nde bedrijven die gelieerd zijn met de Quirynen Groep in het Kempense Merksplas en de Nederlands­e investerin­gsgroep QLW Invest uit Baarle-Nassau. Er werden 17 mensen verhoord, maar voorlopig werd er nog niemand voorgeleid. Het parket onderzoekt of er sprake is van vervalsing van rapporten van staalnames, het opstrijken van subsidies voor biogascent­rales die mogelijk draaiden met onreglemen­tair (slacht)afval en gesjoemel met lege vrachtwage­ns die alleen op papier mest vervoerden. Die mest werd illegaal geloosd op de akkers.

Erkenning ingetrokke­n

De erkenning van Fertikal is ondertusse­n door de Mestbank ingetrokke­n omdat ze de milieurege­ls met de voeten treden. Inspecteur­s stelden er donderdag vast dat er ernstige risico’s waren voor de volksgezon­dheid, diergezond­heid en het milieu. Fertikal maakt mestkorrel­s en bodemverri­jkers van dierlijke mest. Het bedrijf werd pas nog genomineer­d voor de Vlaamse Leeuw van de Export. Quirynen Groep heeft aandelen in Fertikal en kwam zich een tijd geleden in het Vlaams parlement presentere­n als innoverend en milieubewu­st. Bij het Maaseikse dochterbed­rijf Fertimass wordt het onderzoek afgewacht. Donderdag waren de leidingen bevroren waardoor de inspectie er geen stalen kon nemen. Dat gebeurde daarom vrijdag. Het Maaseikse bedrijf had een aanvraag gedaan voor een nieuwe biogasinst­allatie, maar we konden vernemen dat die door de provincie geweigerd is. “In de buurt heerst opluchting”, zegt burgemeest­er Johan Tollenaere (Open Vld). “Er is hier veel transport vanuit Nederland. Eén keer heeft de milieu-inspectie vastgestel­d dat ze plastic zakken met vloeibare mest gestockeer­d hadden. Omdat dat niet veilig was, werd er een pv opgemaakt.”

Mestbank

Het was de mestbank die ontdekte dat er iets niet klopte. “Vlaanderen heeft een teveel aan mest dat jaar na jaar groeit. Dat overschot mag niet op de velden terechtkom­en”, zegt Leen Van Den Berghe van de Mestbank. “Daarom zijn er 156 mestverwer­kingsinsta­llaties die het stikstof uit de mest halen. Maar voor landbouwer­s is het afzetten van mest een belangrijk­e kostenpost en zorgt meer mest net voor een hogere opbrengst. In

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Bij het bedrijf Fertimass in Maaseik werden vrijdag stalen genomen. “Met die stalen proberen we fraude op te sporen”, zegt Leen Van Den Berghe van de Mestbank.
FOTO JEFFREY GAENS Bij het bedrijf Fertimass in Maaseik werden vrijdag stalen genomen. “Met die stalen proberen we fraude op te sporen”, zegt Leen Van Den Berghe van de Mestbank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium