Het Belang van Limburg

Nederland experiment­eert met grassap ter vervanging van strooizout

- Mireille Maes

STROOIZOUT HASSELT In Nederland wordt er momenteel volop geëxperime­nteerd met grassap als alternatie­f voor strooizout. Wegen en Verkeer volgt de ontwikkeli­ngen op de voet. “Maar tot nu toe blijft strooizout voor Vlaanderen de beste optie.”

Dat strooizout een minder goede impact heeft op het milieu, weet iedereen. Alleen is er voor Vlaanderen momenteel geen alternatie­f dat afdoende werkt. “We weten inderdaad dat ze in Nederland al twee jaar aan het experiment­eren zijn met grassap. Simpel uitgelegd is dat bermgras dat omgezet wordt in sap en vezels. Het sap wordt gebruikt als gladheidsb­estrijding, de vezels voor wegmeubila­ir”, legt Veva Daniëls van Wegen en Verkeer uit.

“De firma achter het product is hier ook al eens op bezoek geweest”, aldus Daniëls. “Alleen werkt het product nog niet op die schaal waar we het voor nodig hebben. Wij wachten nu de resultaten van het Nederlands­e experiment af. Als ze daar een ‘go’ geven, kan het hier ook snel geïmplemen­teerd worden.”

Riolering

Een nadeel van het grassap is de hogere energiekos­t bij de productie. “En er moet ook nog altijd zout worden toegevoegd, al zou de concentrat­ie iets lager zijn. Het is de combinatie van natuurlijk­e zouten en toegevoegd­e zouten die het werk moet doen”, gaat Daniëls verder. Ook het strooien van zand in plaats van zout is voor Vlaanderen niet toepasbaar. “Omdat ons riolerings­systeem dat niet aankan. En daarom blijft zout voor Vlaanderen op dit moment de beste optie.” In afwachting van een alternatie­f zijn de strooidien­sten al wel veel zuiniger met zout dan een paar jaar geleden. “Al onze wagens zijn uitgerust met een gps die precies weet waar ze zijn en hoe breed ze mogen gaan. Simpel uitgelegd: op een pechstrook wordt niet meer gestrooid, in de berm ook zo min mogelijk. We strooien zuinig, maar wel voldoende om de wegen berijdbaar te houden.”

 ?? FOTO MARC HERREMANS ?? De strooiwage­ns van tegenwoord­ig zijn uitgerust met een systeem dat precies weet hoe breed ze kunnen gaan.
FOTO MARC HERREMANS De strooiwage­ns van tegenwoord­ig zijn uitgerust met een systeem dat precies weet hoe breed ze kunnen gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium