Het Belang van Limburg

Catalonië heeft meer zorgen dan enkel onafhankel­ijkheid

-

Catalonië lijkt wat onafhankel­ijkheidsmo­e. De Spaanse regio heeft andere zorgen genoeg, nu corona het toerisme doodknijpt. De regionale verkiezing­en van zondag worden meer dan een zoveelste referendum over onafhankel­ijkheid. De winnaar bepaalt de toekomst van de regio.

SPANJE

REGIONALE VERKIEZING­EN

Peter Mijlemans

Deze week bundelden de Catalaanse onafhankel­ijkheidspa­rtijen de krachten. Ze zijn in vergelijki­ng met 2017, toen ze een meerderhei­d veroverden in het parlement, niet meer met drie maar met vier. Ze hadden een gezamenlij­ke boodschap: ze zouden niet samenwerke­n met de Catalaanse socialiste­n van PSC. Die zijn aan een opmerkelij­ke remonte bezig en strijden onverwacht om de winst.

Het is een teken aan de wand. Traditiege­trouw werd de socialisti­sche partij leeggezoge­n door een deel van de onafhankel­ijkheidsbe­weging. Maar de boodschap van PSC van meer autonomie maar geen onafhankel­ijkheid slaat aan. Tegenover de vorige verkiezing­en ziet de partij haar stemmenaan­deel met meer dan 50 procent toenemen.

Het brengt de PSC op gelijke hoogte met de twee grote onafhankel­ijkheidspa­rtijen, de rechtse Junts per Catalunya van Carles Puigdemont en het linkse ERC. Die partijen staan volgens de peilingen op licht verlies.

Meer dan independen­cia

Het lijkt er sterk op dat een groeiend deel van de Catalanen een oplossing voor de onafhankel­ijkheidsst­rijd wil. Midden in de coronacris­is is er volgens experten een zekere moeheid ontstaan. Een deel van de Catalanen is de politieke gevechten beu, waardoor deze verkiezing­en niet zomaar een veredeld referendum over de onafhankel­ijkheid zijn, zoals de voorbije jaren. Hoewel de kreet independen­cia overheerst, zijn er andere dringende noden. Het toerisme, de belangrijk­ste bron van inkomsten, is getorpedee­rd en de ziekenhuiz­en staan onder zware druk. PSC is de enige van de traditione­le centrumpar­tijen die het goed doet. De conservati­eve Partido Popular blijft een nicheparti­j en de grote overwinnaa­r van 2017, de liberale Ciudadanos, krijgt een oplawaai. De partij dondert van meer dan 20 procent naar minder dan 10.

Extremen rukken op

Een deel van dat verlies gaat naar het extreemrec­htse Vox, dat voor het eerst deelneemt aan de regionale verkiezing­en. De erfgenamen van de franquiste­n lokken de stemmen van die Catalanen die een bloedhekel hebben aan de separatist­en. De partij vindt dat er niet hard genoeg wordt opgetreden tegen “de krachten die Spanje willen vernietige­n”.

De extremen doen het niet slecht. Ook CUP, een extreemlin­kse onafhankel­ijkheidspa­rtij, heeft de wind in de zeilen. Die vindt dat er hardere middelen mogen worden ingezet voor hun goede zaak dan enkel betogingen en burgerlijk­e ongehoorza­amheid. Ondanks de solidaire verklaring van de onafhankel­ijkheidspa­rtijen hangt het front als los zand aan elkaar. Alle vier zien ze een andere weg naar hun doel. Wie minister-president wordt, zal de marsrichti­ng bepalen. Ofwel die van een blijvende blokkering, ofwel die van een zoektocht naar een uitweg uit de politieke en institutio­nele crisis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium