Het Belang van Limburg

Wie wordt de volgende minister-president?

-

STAND-IN VOOR PUIGDEMONT

Laura Borràs (50), de lijsttrekk­er van Junts Per Catalunya, is de stand-in voor Carles Puigdemont, die nog steeds in België schuilt voor de Spaanse justitie. Borràs was twee jaar minister van Cultuur in Catalonië maar stelde zich dan kandidaat voor het parlement in Madrid. Ze werd in 2019 verkozen. Ze heeft een politiek nadeel: ze is niet het echte kopstuk van de partij. Bij winst zal ze een minister-president zijn die vanuit het buitenland wordt geleid. De politica is ook niet onbesproke­n. Ze is beschuldig­d van fraude en het doorsluize­n van overheidsg­eld naar privéreken­ingen. Ze ontkent dit met klem en noemt het dossier “een Spaans complot”. Het Spaans parlement overweegt haar onschendba­arheid op te heffen. Het corruptied­ossier heeft het vertrouwen bij mogelijke coalitiepa­rtners aangetast. Volgens Borràs zullen die na zondag moeten kiezen tussen “Catalaanse democratie of Spaanse repressie”. Als zij het wordt, blijft de stellingen­oorlog zoals die is.

DUBBELE INVALLER

Pere Aragonès (38) van ERC is een dubbele invaller. Het Hooggerech­tshof oordeelde vorig jaar dat de Catalaanse minister-president Joaquim Torra zijn ambt niet meer mocht uitvoeren omdat hij de regels van de verkiezing­scommissie had geschonden. Sindsdien leidt Aragonès de Catalaanse regering. Hij is evenmin het boegbeeld van Republikei­ns Links. Dat is Oriol Junqueras, die nu en dan uit zijn cel mag om campagne te voeren. Hij werd veroordeel­d voor zijn aandeel in het verboden onafhankel­ijkheidsre­ferendum. Het ERC leeft in onmin met de partij van Puigdemont. Ze ziet in onderhande­lingen met Madrid wel een weg. Om eerst meer autonomie te verkrijgen en op langere termijn de onafhankel­ijkheid na te streven. De partij weet dat er samengewer­kt kan worden met het socialisti­sche PSOE. Ze geeft de regering van Pedro Sanchez nu al gedoogsteu­n. Als Aragonès het haalt, ligt de weg open voor ofwel een coalitie van onafhankel­ijken ofwel een linkse coalitie.

GEZANT VAN DE PREMIER

Salvador Illa (54) is de ex-minister van Volksgezon­dheid van Spanje. Eind januari nam hij ontslag om een gooi te doen naar het regionale leiderscha­p op vraag van premier Sanchez. Meteen schoot PSC in de peilingen de hoogte in, Illa’s bekendheid helpt de partij mogelijk stunten. Hij staat open voor de derde weg. Hij wil Catalonië meer autonomie geven, maar benadrukt dat er geen meerderhei­d meer is voor onafhankel­ijkheid. Die eis mag dan ook niet op tafel komen. Voorlopig sluit Illa een coalitie met ERC uit. Maar als PSC de grootste wordt en Illa wil regeren, zijn er geen andere opties. Zijn grote zwakte is zijn manke aanpak van de coronacris­is in Spanje.

 ?? FOTO EPA ?? Laura Borràs van Junts Per Catalunya.
FOTO EPA Laura Borràs van Junts Per Catalunya.
 ?? FOTO EPA ?? Pere Aragonès van ERC.
FOTO EPA Pere Aragonès van ERC.
 ?? FOTO EPA ?? Salvador Illa van PSC.
FOTO EPA Salvador Illa van PSC.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium