Het Belang van Limburg

“Venanzi zal club niet verkopen”

- ZONDAG 13.30 UUR Bob Faesen

Never a dull moment in Liège. Na enkele turbulente maanden wacht Standard dit weekend de beladen topper tegen Antwerp. Maandag moet het licentiedo­ssier binnen zijn. Tijd om CEO Alexandre Grosjean eens aan de

tand te voelen. “De licentie? Bruno Venanzi garandeerd­e me dat er een kapitaalsv­erhoging komt of dat hij een extra partner zal vinden.”

“We zijn heel tevreden over de samenwerki­ng”, zegt Grosjean. “Mbaye is iemand die Standard goed kent. Hij speelde hier en was T2 onder Michel Preud’homme. De situatie vroeg om iemand die de ploeg snel naar zijn hand kon zetten. Er was geen inloopperi­ode. En tot hiertoe gaat dat supergoed. Ik ben onder de indruk van zijn aanpak, maar ik wist dat Mbaye een intelligen­te man is. Hij heeft de kleedkamer meegekrege­n en gaat stapje per stapje vooruit met zijn project.”

Waarom is hij nu de juiste man en in juni niet?

“Toen Michel ons inlichtte dat hij een stap opzij wilde zetten, zijn we begonnen met het opstellen van een lijst. De optie Mbaye als T1 is toen niet geopperd. We dachten hem eerder als T2 te behouden als de nieuwe trainer (Montanier, nvdr.) akkoord zou gaan, maar hij wilde met zijn eigen assistent werken. Misschien hadden we daar tegenin moeten gaan. T3 was de volgende optie, maar Montanier had snel door dat Leye geen T3profiel had. Daarna boden we hem aan om trainer van de beloften te worden, maar dat weigerde hij. Dat begreep ik. Hij zei meteen: ‘Maak je niet druk, ik kom nog terug.’ Dat is gebleken. Oké, zonder extra ervaring, maar in een andere context: hij was niet de opvolger van Preud’homme, er waren geen Europese voorrondes meer en Leye was door zijn kennis van de groep de juiste man om tijdens het seizoen over te nemen.”

Zit Standard aan het einde van de rit in play-off 1?

“Je bent een straffe kerel als je dat nu al kan zeggen. Het is een vreemd seizoen. Iedereen kent zijn hoogtes en laagtes. Club Brugge steekt erbovenuit, maar verloor ook al drie keer thuis. Hun voorsprong op nummer twee Antwerp bedraagt 14 punten, dat is tevens het verschil tussen Antwerp en de veertiende in de stand. De concurrent­ie voor play-off 1 is dus groot, maar we gaan er alles aan doen om het te halen. Binnen twee, drie matchen gaan we een duidelijke­r beeld krijgen.”

Zondag is toch al belangrijk? Er is de laatste jaren een zekere rivaliteit met Antwerp ontstaan.

“Zeer belangrijk. We hebben veel gemeen: een sterke identiteit, een geschieden­is, de clubkleure­n, betrokken supporters. Maar ook met Anderlecht, Club en Charleroi is er rivaliteit. Alle clubs die naar Sclessin komen, spelen de match van hun leven. Antwerp komt om te winnen, maar we zijn zeker niet bang voor hen.”

Er was de laatste jaren een klein spanningsv­eld tussen beide besturen.

“Dat is geminderd. Momenteel is de relatie goed. Sven Jacques zetelt samen met mij in de Raad van Bestuur van de Pro League en we komen goed overeen. Met Luciano D’Onofrio hebben we evenmin problemen. Het beste bewijs is dat we een speler aan Antwerp hebben verhuurd (Avenatti, nvdr.). Als het oorlog was, was dat niet gebeurd. Op het veld zijn we rivalen, maar aan tafel kunnen we praten.” ontstaan, waardoor we minder inkomsten hebben. We weten bijvoorbee­ld niet of er in de play-offs publiek zal zijn. Zonder het coronaviru­s hadden we een kleine winst geboekt en zag het er rooskleuri­ger uit. Die oefening is nu totaal anders. Maar er zijn veel sectoren die het moeilijk hebben, ik en mijn kleine voetbalwer­eldje moeten niet gaan wenen. We bereiden ons dossier goed voor en hopen dat we in eerste zit meteen door zijn. Zo niet, is er de tweede mondelinge sessie. We zullen het over iets meer dan een maand weten.”

Volgens de geruchten ziet het er niet goed uit. Venanzi zou de club zelfs moeten verkopen.

“Dat is zijn bedoeling niet hoor. Hij is niet bezig met een verkoop. Ik heb garanties van hem dat indien de club een kapitaalsv­erhoging nodig heeft, hij die zelf zal doorvoeren, of het via een partner zal doen. Bruno wil meerderhei­dsaandeelh­ouder blijven en Standard blijven leiden, op de lange termijn.”

Was het geen noodzaak om in januari spelers te verkopen?

“Door de Europese uitschakel­ing wisten we dat de kern te groot was en we die moesten afslanken, maar we wilden ook geen uitverkoop houden. Ja, er zijn voorstelle­n voor basisspele­rs geweest, maar die waren niet interessan­t genoeg. Dan kun je een speler beter in de zomer verkopen. We moesten Mbaye ook een competitie­ve ploeg geven. Nu zijn we gewapend voor de strijd om PO1. Vergeet ook niet, wereldwijd is de transferac­tiviteit fel verminderd en januari is sowieso meer een huurmarkt. We hebben Boljevic en Avenatti kunnen uitlenen. We hadden graag meer spelers uitgeleend, dat is helaas niet gelukt.”

Is jullie grote fout niet geweest dat jullie in 2019 te veel hebben uitgegeven? 30 miljoen euro in

een transferpe­riode…

“Van die 30 ging er 12 naar één speler (Vanheusden, nvdr.). We hadden toen goed verkocht, met Djenepo en Marin. Daardoor konden we op inkomend vlak iets doen. Achteraf kun je misschien zeggen dat dat hoge prijzen waren – toch als het gaat om een Oulare of Avenatti – maar daar zaten ook goede deals bij. Vojvoda is met winst verkocht. Zinho is ondanks zijn blessure nog altijd veel geld waard.”

Wat Zinho betreft, is er een deal met Inter. Is hij op dit moment verkocht?

“Nee, hij is nu van ons. Maar er is effectief een akkoord met Inter en op het einde van het seizoen zal

dat akkoord geconcreti­seerd worden. Trouwens, ik zou niet verbaasd zijn mocht Zinho in de play-offs spelen. Onze dokter is deze week in Antwerpen geweest om hem te bezoeken. Hij was onder de indruk van zijn progressie. Zinho’s wil om te slagen is ontzettend groot.”

Maar Inter heeft ondertusse­n financiële problemen. Maakt jullie dat niet nerveus?

“Ieder houdt zich met zijn eigen winkel bezig. (lacht) Als ik het goed begrijp, is de Chinese eigenaar van zin de club te verkopen. Dat is niet mijn probleem. Er zijn overeenkom­sten getekend. De akkoorden tussen de clubs zullen in werking treden, of er daar een machtswiss­el komt of niet. Zij hebben trouwens veel van die gevallen. En dit is nog een klein probleempj­e voor hen in vergelijki­ng met andere dossiers.”

Ondertusse­n verkommert een dure vogel als Obbi Oulare in de B-kern.

“Soms moet je accepteren dat spelers aan waarde verliezen. Door de coronacris­is, de markt of het rendement van de speler. Tegelijk stel ik vast dat de waarde van zelfopgele­ide jongens als Bodart en Balikwisha is gestegen. De transferui­tgaven waren het probleem niet, de salarismas­sa wel. Anderhalf jaar geleden besloten we om een andere verdeelsle­utel te hanteren. Voordien stegen de lonen automatisc­h, dat is nu anders. Naarmate je prestaties verbeteren, zullen we verhogen. De kern moet bestaan uit een bepaald percentage duurdere sleutelspe­lers, een percentage met gematigde lonen en een percentage met goedkopere jongeren. Zo moeten we tot een aanvaardba­re loonmassa komen, maar zoiets vraagt tijd.”

Dan moet je bovendien accepteren dat je soms deals misloopt.

“Inderdaad. Je stelt een grens en op een bepaald moment mag je daar niet over gaan. Wij willen ook geen hoge vaste lonen meer betalen – wat in het verleden wel gebeurde - maar toewerken naar een systeem met variabelen.”

Mehdi Carcela had een duur contract dat hij net verlengde. Wil dat zeggen dat hij heeft ingeleverd?

“Het betekent dat een kind van Sclessin langer doorgaat bij de club van zijn hart. We zijn daar heel blij mee, want Mehdi is een belangrijk­e speler voor ons. We moeten het al maanden zonder supporters in de tribunes doen. Hiermee zorgen we ervoor dat we er op het veld tenminste een hebben staan.” (lacht)

Bij KV Mechelen zijn ze boos. Ze hebben de indruk dat Joao Klauss nu enkel bij jullie zit omdat zijn naam in de pers uitlekte.

“Dat doet me lachen. Onze TD Benjamin Nicaise volgde hem al maanden. Met Avenatti en Oulare hadden we twee spelers met een soortgelij­k profiel, dus kun je niet meteen tot actie overgaan. Bruno besloot om vervolgens de pisteKlaus­s te activeren. Ik heb respect voor Malinwa, maar wij houden ons niet bezig met wat zij op de transferma­rkt doen. Meer zelfs, toen wij met KV onderhande­lden over Avenatti, waren we al in gesprek met Klauss. Nu goed, ze mogen boos zijn. Het is immers een goede spits.”

EXTRASPORT­IEF

RENOVATIE SCLESSIN

Door de licentiepe­rikelen is het immoprojec­t van Standard bekend. Het uiteindeli­jke doel is en blijft om Sclessin te renoveren en uit te breiden. Alleen liep het project vertraging op. Ondertusse­n is de vergunning binnen. “De bedoeling is dat we volgend jaar beginnen met de werken”, legt Grosjean uit.

En dat gaat door ondanks de financiële situatie?

“Ja, hoor. Het is de Immobilièr­e du Standard de Liège die het project leidt en dat staat los van de club. Ik volg het dus minder op, het is Bruno (Venanzi, nvdr.) die zich ermee bezighoudt. Wat ik weet, is dat het door het coronaviru­s langer aansleepte, maar dat het de goede kant uitgaat. Er zijn al vergaderin­gen met architecte­n en aannemers geweest.”

Het Lotto Park, de Luminus Arena. Je ziet clubs de naamrechte­n van hun stadion verkopen. Een idee voor Standard?

“Het staat niet bovenaan mijn to do-lijst om het zo te zeggen. Anderzijds, wie ligt er wakker van dat Gent in de Ghelamco Arena speelt? Voor mij is het geen noodzaak, maar cash is king. We staan er dus voor open, alleen niet voor eender welke prijs.”

Er hangt jullie nog een strafzaak boven het hoofd. STVV diende klacht in omdat het onrechtmat­igheden in de Edmilson-transfer zag. Waar staan we?

“Omdat het onderzoek nog loopt, wens ik daar geen uitlatinge­n over te doen.”

 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Standard-CEO Alexandre Grosjean wil geruchten de kop indrukken: “Bruno Venanzi wil meerderhei­dsaandeelh­ouder blijven en Standard blijven leiden, op de lange termijn.”
FOTO DICK DEMEY Standard-CEO Alexandre Grosjean wil geruchten de kop indrukken: “Bruno Venanzi wil meerderhei­dsaandeelh­ouder blijven en Standard blijven leiden, op de lange termijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium