Het Belang van Limburg

Sambi Lokonga moet nu de clubkas vullen

- ZONDAG 20.45 UUR Jürgen Geril en Sven Claes

Anderlecht kan nog de beker winnen en/of play-off 1 halen, maar toch

zal het deze zomer weer een topspeler moeten verkopen. Dat is de duidelijke boodschap van de aandeelhou­ders die de schuldenbe­rg van 116,7 miljoen euro moeten afbouwen. Al snel kijkt iedereen dan naar Albert Sambi Lokonga (21), de sierlijke middenveld­er. Wat is het plan?

De omgeving van Albert Sambi Lokonga vindt niet dat we een hype moeten creëren. De jongste weken speelt de middenveld­er wel op een hoog niveau, maar hij moet nog bevestigen. Vergeet niet dat de belofte-internatio­nal begin dit seizoen nog eens drie matchen op de bank belandde wegens te nonchalant.

Toch komt een transfer stilaan in zicht. Het noodlijden­de Anderlecht zoekt naar vers geld, terwijl Sambi Lokonga samen met Yari Verschaere­n over de hoogste marktwaard­e beschikt. Alleen is die laatste geblesseer­d en zag hij zijn contract nog niet verlengd. Lokonga is het goudhaantj­e dat overblijft. Door zijn sierlijke speelstijl stond hij in het verleden al op de radar van clubs als AS Monaco, Sevilla en enkele Italiaanse teams.

Alleen stelt zich de vraag hoeveel Sambi Lokonga echt waard is. Anderlecht mikt ongetwijfe­ld op een transferso­m in de categorie van Jérémy Doku (27 miljoen) of Youri Tielemans (26 miljoen). Toch acht men in de makelaarsw­ereld de kans op een nieuwe recordtran­sfer klein. Het zijn namelijk coronatijd­en. Oké, bij de overgang van Doku gold dat ook, maar een explosieve aanvaller is sowieso duurder. En met Tielemans kan men Lokonga moeilijk vergelijke­n. Toen hij vertrok had Youri met Anderlecht een titel gepakt, Champions League gespeeld en in 185 matchen had de chouchou ook voor 35 goals en 31 assists gezorgd.

Dat is bij Sambi Lokonga toch een ander verhaal. Hij kon nog maar in twee matchen proeven van Europa League-voetbal, in 2018, en hij won nog geen enkele prijs. Ook zijn statistiek­en – 2 goals en 6 assists in 62 matchen – zijn niet fenomenaal, hoewel hij natuurlijk iets defensieve­r is ingesteld. Op basis van al die parameters schat de website www.transferma­rkt.de Lokonga’s waarde nu op 10 miljoen euro. Dat kan nog wel oplopen, maar kenners verwachten niet dat zijn transferpr­ijs boven de 20 miljoen zal liggen. Wat wel nog een boost kan geven, is een selectie voor het EK, zoals Vincent Kompany recent suggereerd­e. Meteen kwam er kritiek dat Vince The Prince de selectie zou sturen, maar zijn opmerking was niet onterecht. Sambi Lokonga was nog nooit Rode Duivel, maar nu Witsel geblesseer­d is, verdient hij misschien wel een kans. Het zal ook geen gigantisch verschil maken.

Zo’n speler moet je namelijk ook afwegen op de Europese markt. Bij Ajax heb je bijvoorbee­ld Ryan Gravenberc­h (19) met een gelijkaard­ig profiel die erg gegeerd zal zijn. Hij toonde zich wel al op het kampioenen­bal, is beslissend­er en zijn marktwaard­e staat op 22 miljoen. Bij Toulouse loopt dan weer Gladbach-huurling Kouadio Koné (19), die zich in 2020 eveneens in de kijker speelde. Marktwaard­e 5 miljoen. Qua prijs zal Sambi Lokonga sowieso tussen de twee zitten.

Ashimeru als vervanger?

Als Anderlecht dat niet genoeg vindt, kunnen ze Sambi ook nog een jaartje houden. Alleen moeten ze dan wel zijn jaarsalari­s, dat dik boven 1 miljoen euro ligt, blijven betalen, terwijl paars-wit liefst snoeit in de loonmassa. Dat is nog een erfenis van Michael Verschuere­n. De Brusselaar­s hebben trouwens al een vervanger op het oog. Ze zien in Majeed Ashimeru, die gehuurd wordt van Red Bull Salzburg, een potentiële opvolger. Die wordt nu rustig klaargesto­omd na zijn coronabesm­etting, maar met een aankoopopt­ie van 2,5 miljoen euro en een reeds onderhande­ld vierjarig contract, is hij dé eerste optie voor de toekomst. Bovendien zal Ashimeru’s jaarloon marktconfo­rm onder de 700.000 euro liggen. Het snuffelen aan Albert Sambi Lokonga kan dus beginnen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium