Het Belang van Limburg

Zwaarste belasting, iedereen fit: het geheim van Club

- Junior Verbeeke

CHARLEROI - CLUB BRUGGE

ZONDAG 18.15 UUR Met 35 matchen, waarvan negen op bijna vijf weken tijd, heeft Club Brugge dit seizoen de zwaarste belasting, samen met Antwerp. En toch is iédereen fit bij blauw-zwart. Hoe flikken Clement en zijn staf dat, in een seizoen met een eivolle kalender en geploeter op zware velden? “Velen begrijpen niet waarom De Ketelaere na een goede match op de bank zit. Wij wel.”

Het is indrukwekk­end hoe Club Brugge dit seizoen iedereen fit houdt, hoewel het met 35 matchen, inclusief de uitgesteld­e bekerfinal­e, samen met Antwerp de zwaarste belasting heeft. Het contrast met de concurrent­ie is héél groot. Clement kan voor elke wedstrijd de juiste spelers kiezen omdat iedereen beschikbaa­r is. En dat levert op het einde van het seizoen prijzen op.

Daar zijn verschille­nde verklaring­en voor. Ten eerste houdt Clement al eens een sleutelspe­ler aan de kant, soms tegen wil en dank. Al heb je daar natuurlijk voldoende kwaliteit in de breedte voor nodig. Op dat vlak baadt Club in weelde. “Kijk naar De Ketelaere. Wanneer hij een goede match speelt en de match daarna invaller is, kunnen sommigen daar met hun verstand niet bij. Maar wij kénnen hun parameters en het verhaal waar we mee bezig zijn”, zegt Clement. Medische data zijn heilig bij blauw-zwart, ook op dat vlak pioniert het. Het is meteen de reden waarom Clement vorig seizoen geen beroep deed op Vormer in de 1/16de finales van de Europa League tegen Manchester United. De kapitein was op na enkele slopende weken. Dat vertelden zijn parameters. “Preventie is bij ons superbelan­grijk geworden. Daar zijn we dagelijks met heel wat mensen mee bezig”, geeft Clement mee. “Ruud is altijd op-entop prof geweest. Maar tot anderhalf jaar geleden geloofde hij niet echt in oefeningen die bepaalde spiergroep­en versterken. Oefeningen waarvan je het effect niet op korte termijn voelt. Dat is ondertusse­n veranderd.” Het resultaat: de 32-jarige skipper loopt er na ne

gen matchen op vijf weken zo fris als een hoentje bij, al was daar ook... corona voor nodig.

Factor geluk

Tijdens de eerste lockdown, vanaf maart vorig jaar, kregen alle spelers specifieke oefeningen mee. Club Brugge profiteerd­e van die periode zonder voetbal om extra in de diepte te werken. Daar plukt het nu de vruchten van. Clement: “Natuurlijk speelt de factor geluk ook mee. Hout vasthouden dat iedereen fit blijft. Maar door die extra oefeningen en inspanning­en zijn er een aantal jongens in onze kern die veel beter recuperere­n. Zoals Ruud. Corona heeft hem dus eigenlijk sterker gemaakt.”

 ?? FOTO GOYVAERTS/ GMAX AGENCY ?? Hoe flikken Clement en zijn staf dat, in een seizoen met een eivolle kalender en geploeter op zware velden?
FOTO GOYVAERTS/ GMAX AGENCY Hoe flikken Clement en zijn staf dat, in een seizoen met een eivolle kalender en geploeter op zware velden?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium