Het Belang van Limburg

Een swipe naar rechts op Tinder en Annick trapte in de val

-

Annick

“Het startte ongeveer een jaar geleden”, vertelt Annick, een 53-jarige Limburgse vrouw met schatten van kinderen. Maar ze is ook gescheiden en zit als alleenstaa­nde af en toe op de datingapp Tinder. “Op zeker moment zag ik een man op het scherm voorbijkom­en die me wel aanstond. Hij zag er goed en verzorgd uit en met een veeg naar rechts hadden we een match. Daarna raakten we heel snel aan de praat. Hij zei meteen dat zijn profielfot­o van iemand anders was omdat hij zijn identiteit op Tinder niet mocht onthullen. Dat was niet goed voor zijn reputatie gezien zijn hoge functie bij het bedrijf waarvoor hij werkte, een boorplatfo­rm in Engeland. Mijn chatcontac­t was charmant, lief en vertelde me dat hij een boontje had voor Belgische vrouwen. Tijdens een andere opdracht op een olieplatfo­rm in Zeebrugge had hij een vriend die met een Belgische samen was en dat was volgens hem het beste van het beste. Vele malen beter dan alles wat in Amerika rondliep, want hij was zelf van Texas.” De man vroeg Annick om de gesprekken voort te zetten via de chatapplic­aties van Skype en Telegram. “Ik heb hem zelfs even te zien gekregen via Skype, maar dat bleek maar enkele seconden te werken en toen viel het beeld weg. Er waren zogezegd technische problemen met het internet dat op het boorplatfo­rm niet goed zou werken. Natuurlijk stelde ik me vragen. Zo’n belangrijk­e job, maar die enkele seconden dat ik hem te zien kreeg droeg hij van die simpele T-shirts. Ik vond dat vreemd. Ik heb hem eveneens meerdere malen op leugens betrapt. Zijn verhalen waren te zot om te geloven en het eindigde altijd met een vraag om geld. En toch trapte ik erin. Elke keer opnieuw. Het is niet dat ik het risico niet kende.

Altijd als ik over zulke verhalen hoorde, moest ik lachen. Met mij zou het niet waar zijn, maar het gebeurde wel”, aldus Annick.

Perfecte man

“Op het moment dat ik de oplichter leerde kennen, zat ik in een moeilijke periode. Er was mijn scheiding en de ruzie met mijn ex. Het was emotioneel heftig. Ik had het zwaar. En dan komt zo’n persoon voorbij. Ik weet nog dat ik dacht: ‘Tiens, de perfecte man bestaat dan toch.’ Hij zamelde geld in voor goede doelen, steunde vrienden wiens kind ernstig ziek was, b bood hulp aan bij zware verkeerson­gevallen,... Ik was nu ook niet tot over mijn oren verliefd op die man, maar er was gewoon een bepaalde klik. De band was intens, hij was het luisterend­e oor waar ik toen zo nood aan had en hij drukte me altijd op het hart wat voor een goede vrouw ik wel was. Toen hij voorstelde om de feestdagen bij mij te vieren, hebben we dat samen geregeld.”

Maar de vraag naar geld kwam steeds nadrukkeli­jker naar voren en Annick kwam hem tegemoet. “Als ik daar vandaag op terugkijk, kan ik me wel voor het hoofd slaan. Uiteindeli­jk draaide het altijd op centen uit, maar dat besefte ik te laat. De eerste storting was vrij bescheiden: 400 euro voor een vliegticke­t. Ik moest dat betalen, omdat hij problemen had met zijn transactie­s. Daar was ergens iets misgelopen. Maar het stopte niet. Er werd nog meer geld gevraagd, telkens via andere rekeningen. Ik gaf het hem met de belofte dat ik het terug zou krijgen.”

9.000 euro

In totaal stortte Annick 9.000 euro aan haar ‘vriend’. Dat bedrag had nog veel hoger kunnen oplopen. “Mijn kinderen hadden me al gezegd dat ik werd opgelicht. ‘Mama, denk toch eens goed na over wat je allemaal doet’, klonk het. Maar ik zou dat altijd ontkennen. Tot ik voor een bepaalde overschrij­ving van een groot bedrag bij de bank zat. Daar hebben ze mij wakker geschud. Ze vroegen of ik wel wist waar ik mee bezig was, om zo veel geld over te maken naar een onbekende rekening in het buitenland. Ze vertelden me dat ze nog een klant kenden die hetzelfde had meegemaakt en voor veel geld was opgelicht. Ik ben toen naar huis gegaan, zonder geld over te schrijven. Ik heb me achter de computer gezet en ben beginnen te vragen naar zijn bedoelinge­n. En ik heb mijn geld teruggevra­agd. Hij vertelde mij dat het zeker zou goedkomen, maar dan moest ik wel nog eerst die storting doen. Toen heb ik alle contact verbroken.”

Van dating apps moet de 53-jarige vrouw niet meer weten. “Voor mij hoeft dat niet meer. Heel zelden zit ik nog op die chat. Dan zie ik aan het groene bolletje voor zijn naam dat mijn oplichter online is. Hij is weer bezig met andere vrouwen geld af te troggelen, denk ik dan. Ergens hoop ik mijn geld terug te zien, maar ik besef dat dit wellicht nooit gaat gebeuren. Vandaag werk ik extra om wat ik kwijt ben gespeeld terug te verdienen. Ik wil die stommiteit rechtzette­n, maar ben content dat het voorbij is. Het had veel erger kunnen zijn en ik kan het nu wel plaatsen, dankzij de steun van mijn familie en vrienden”, besluit Annick.

*Annick is een schuilnaam

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium