Het Belang van Limburg

Vaccin is een mirakel, verplicht inenting

-

De grote farmabedri­jven en de academisch­e research werken profession­eel samen. België is wereldtop. Universite­iten en bedrijven beschermen hun intellectu­eel eigendom met octrooien, en eenieder wordt correct vergoed. Die synergie is de motor van het succes. De grote farmabedri­jven hebben de kennis en de middelen om de klinische studies te organisere­n, ze namen een groot risico door de start van de productie voor de goedkeurin­g. In dienst van de volksgezon­dheid. Goedkeurin­g op 21 december, start van de vaccinatie op 22 december.

Dat is een ongezien succesverh­aal. Zoals altijd worden daar vraagteken­s bij geplaatst: de prijs, de dosis, de leveringen? Gaat de vaccinatie te traag, is de volgorde wel goed? Er wordt twijfel gezaaid en er is verzet. Het hoort er allemaal bij. Maar, beseffen we wel dat er een mirakel is gebeurd? We vaccineren binnen het jaar na de uitbraak. Ja, we waren niet voorbereid. We vergaten het pandemiepl­an van 2009, de mondmasker­s beschimmel­den. Goed bestuur is in België niet zo gemakkelij­k. Niemand herinnert zich nog dat we eerst hoopten te vaccineren… tegen de volgende zomer.

Er zijn maar weinig bedrijven in de wereld die vaccinprod­uctie aankunnen. In de regel duurt het jaren eer een nieuw vaccin beschikbaa­r is, de productiel­ijnen zijn dan intensief getest en gekeurd, er zijn buffervoor­raden. Nu niet, het moest snel gaan. De verwachtin­g was overspanne­n: zonder

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium