Het Belang van Limburg

In Tibet op zoek naar de onzichtbar­e sneeuwpant­er

-

Sylvain Tesson?

“Frankrijk is een paradijs bevolkt door mensen die denken dat ze in de hel leven”, is een van zijn uitspraken die veel Fransen goed kennen. Sylvain Tesson helpt in deze barre coronatijd­en de Fransen dromen, zijn boeken gaan per honderddui­zend stuks de deur uit. “Hij is de sjamaan van een vermoeid land”, schrijft Le Figaro of: “In een afgesloten land, verlamd door het uitzicht op ziekte en dood, brengt hij de zeewind. Wij houden van hem omdat hij ons een oud beeld van onszelf stuurt, toen we nog vrije mensen waren.” Fransen kunnen lyrisch zijn.

Tesson (49) is geen filosoof, zoals hij nu vaak wordt bestempeld, hij is een cascadeur, een stuntman die sprankelen­de ideeën heeft en ook nog elegant en poëtisch kan schrijven. Hij heeft kort na elkaar de Goncourtpr­ijs, de prix Médicis en in 2019 de Renaudot (voor De Sneeuwpant­er) gewonnen. De media vechten om elk woord van hem en hij staat erbij, zoals op het omslag van dit boek, met een scheve glimlach, omdat zijn gezicht half verlamd is.

Na honderden huizen, kerken en kathedrale­n, ook die van Antwerpen, te hebben beklommen – dat is wat een stegofiel doet – viel hij in 2015, licht beschonken, tien meter naar beneden van een banale huisgevel. “Ik was dood, mijn hart stopte die nacht twee keer met kloppen. Ik had zesentwint­ig breuken, waarvan vier in mijn schedel, en twee kapotte longen. Mijn rug zit vol met schroeven. Ik drink geen druppel meer.”

Onzichtbar­e dassen en panters

De bekende dierenfoto­graaf Vincent Munier nam hem op zekere avond mee om in een bos een stel aartsschuw­e dassen te fotografer­en, iets wat van de hypernerve­uze Tesson veel geduld en veel stilte vergde. Later zei Munier hem: “In Tibet leeft een dier waar ik al tien jaar naar op zoek ben. Je moet enorme afstanden afleggen om het te kunnen zien. De komende winter ga ik er weer heen, ga mee.” “Wat voor dier is dat dan?” vroeg Tesson. “De sneeuwpant­er”, zei Munier. “Ik dacht dat die niet meer bestond”, zei de auteur. “Dat wil hij ons graag laten geloven”, aldus de fotograaf. Drie bladzijden met kaarten laten zien waar in Tibet het boek zich afspeelt, 3.700 tot 5.000 meter

 ??  ?? Sylvain Tesson, De sneeuwpant­er, uitg. De Arbeidersp­ers, 2021, vert. Eef Gratama, 188 blz., 20,99 euro.
Zie van Tesson ook in het Nederlands: ‘Zes maanden in de Siberische wouden’ (2012), ‘Berezina. Met Napoleon in de zijspan’ (2015), ‘Ongebaande paden. Een voetreis dwars door Frankrijk’ (2017) en ‘Deze zomer met Homeros’ (2018) – hier besproken op 30 maart 2019.
De Tibet-foto’s van Munier zijn samen met gedichten van Tesson eind 2018 gepublicee­rd in het boek ‘Tibet minéral animal’ bij uitgeverij Kobalann.
Sylvain Tesson, De sneeuwpant­er, uitg. De Arbeidersp­ers, 2021, vert. Eef Gratama, 188 blz., 20,99 euro. Zie van Tesson ook in het Nederlands: ‘Zes maanden in de Siberische wouden’ (2012), ‘Berezina. Met Napoleon in de zijspan’ (2015), ‘Ongebaande paden. Een voetreis dwars door Frankrijk’ (2017) en ‘Deze zomer met Homeros’ (2018) – hier besproken op 30 maart 2019. De Tibet-foto’s van Munier zijn samen met gedichten van Tesson eind 2018 gepublicee­rd in het boek ‘Tibet minéral animal’ bij uitgeverij Kobalann.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium