Het Belang van Limburg

Opvolger Frank Beliën heeft blik op de toekomst

-

Hugo Leroi heeft de fakkel doorgegeve­n aan Frank Beliën (58). Hij is de nieuwe voorzitter van de Algemene Vergaderin­g van Circuit Zolder.

Vader Maurice Beliën was een architect met avantgardi­stische ideeën die de F1 naar Zolder haalde. Zoon Frank trad in zijn voetsporen. Als architect met projecten als Living Tomorrow en Het Huis van de Toekomst. In de autosport als winnaar van de 24 Uur van Zolder (2010, Porsche met Kumpen, Longin en Haane). Ook als voorzitter van de Algemene Vergaderin­g heeft hij zijn blik op de toekomst gericht.

Frank Beliën: “We zullen vooral goed moeten kijken naar alles wat rond mobiliteit beweegt: elektrific­atie, autonoom rijden, digitalise­ring van de maatschapp­ij. Autosport moet aanwezig blijven. Het fietsgebeu­ren moet verder worden gezet. Maar we gaan een draai moeten maken naar elektrific­atie. We blijven proberen om WK’s te organisere­n: veldrijden, BMX, op de wielerpist­e. Aan onze huuroveree­nkomst zal gewerkt moeten worden. Ze loopt tot 2043. Dat lijkt lang, maar voor je het weet sta je daar tien jaar voor. Dat wordt onvermijde­lijk een van mijn dossiers. Circuit Zolder is uniek in de wereld. Welk ander circuit organiseer­t zelf eigen races en een eigen racekampio­enschap? Combineert autosport met fietsen? We zijn een unieke locatie en die moeten we verder uitbouwen.”

Commercial­isatie

Het huidige pitgebouw van Circuit Zolder was ooit toonaangev­end, maar is vandaag verouderd. Helaas, bouwen kost geld. Belien: “Daarvoor zal je een manier moeten vinden om de inkomsten van het circuit te vergroten. Met de manier waarop we vandaag werken krijg je nooit de financiële middelen bijeen om er een Abu Dhabi-circuit van te maken. We moeten kijken hoe we dat kunnen aanpassen. De diversific­atie onder Hugo is een belangrijk­e stap geweest. Misschien is commercial­isatie de volgende? Maar dat moeten we rustig bekijken. Er zijn nu twee generaties gepasseerd op het circuit: de tijd van mijn vader, dan de tijd van Hugo. Ik denk dat we nu naar een kleine tussenperi­ode gaan. Ik ben 58 jaar en heb dus maar twaalf jaar. De jeugd die Hugo heeft binnengebr­acht gaat de volgende dertig jaar tegemoet.”

 ?? FOTO JG ?? Frank Beliën als racer op Circuit Zolder.
FOTO JG Frank Beliën als racer op Circuit Zolder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium