Het Belang van Limburg

Daar is de andere Ballerini!

-

Zijn familienaa­m hielp hem wel een beetje om in het najaar van 2019 zijn grote droom te realiseren. “De naam Ballerini doet me nog altijd heel veel, hé”, zegt Patrick Lefevere, die vrijdagmid­dag in het kille, regenachti­ge Manosque zijn team opnieuw zag winnen. “Davide is afkomstig van Bergamo, maar woont ondertusse­n in het Zwitserse Lugano. Franco daarentege­n was een echte Toscaan. Ik werd door Filippo Pozzato en zijn manager Luca Mazzanti (een exprof, nvdr.) getipt over Davide. Ze zeiden me dat hij volledig zou passen in de filosofie van The Wolfpack. En dat ik geen spijt zou krijgen van deze transfer. Ze hadden het bij het rechte eind.” Ballerini’s grote droom was niet alleen een contract bij Deceuninck - Quick-Step in de wacht slepen, maar op termijn ook een vasde te waarde worden in de kern voor de Vlaamse kasseiklas­siekers. Drie jaar geleden proefde hij bij Astana van dit soort werk en hij was meteen verliefd. “Davide is goed op weg om zich in de kern van zeven renners te rijden voor de grote monumenten van het voorjaar”, stelt Lefevere.

Met alleen een etappezege in de Ronde van Polen bleef Ballerini voor de buitenwere­ld wat onder de radar, maar er was een sublieme Tim Merlier nodig om hem van de zege te houden in een kletsnatte Brussels Cycling Classic. En een Giacomo Nizzolo-in-bloedvorm moest in Cittadella erg diep tasten om hem in de sprint van de Italiaanse titel te houden.

“Ik onthou vooral dat hij verschrikk­elijk goed uit de Giro kwam en dat hij als niet-klimmer heel ver bergop Almeida hielp. Wat Ballerini hier toont, is nog maar het begin”, voorspelt Lefevere. “Dat klopt”, stelde ploegleide­r Geert Van Bondt. “Het is niet alleen een aangename jongen die altijd welgezind is, Ballerini is ook een heel complete renner. Door het coronajaar zat hij vorig seizoen in de selectie voor de Giro in plaats van die van de kasseiklas­siekers, maar ook daar was hij bergop telkens bij de laatste vijftig overblijve­rs, ook al is Davide met zijn gewicht geen klimmersty­pe. Tussendoor was hij ook nog de lead-out voor Alvaro Hodeg. Ik denk dat hij de voorbije twee dagen hier zijn veelzijdig­heid nog eens heeft getoond. De eerste dag klopte hij Arnaud Démare in een vlakke sprint, wat aantoont hoe explosief hij is, en nu rekende hij bergop in een lange spurt af met een verrassend sterke Ciccone. De rit naar Chalet-Reynard is te hoog gegrepen, maar zondag kan hij opnieuw zijn kans gaan.” “Davide is een Flandrien met een Italiaans paspoort”, omschrijft Yves Lampaert zijn collega. “Hij luistert zelfs graag naar Vlaamse hardstyle. Hij is onder andere fan van Jebroer. Het is een heel aangename gast en een teamspeler. Vanmiddag op de autocar zei hij nog dat hij als leider van de Ronde van de Provence bereid was om de sprint aan te trekken voor Julian Alaphilipp­e. Dat zegt alles over hoe down to earth hij tegen alles aankijkt.”

Vlasov haalt Alaphilipp­e onderuit

Zo ver kwam het echter niet. De

VELDRIJDEN

WIELRENNEN

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Davide Ballerini was sneller dan zijn landgenoot Giulio Ciccone.
FOTO BELGAIMAGE Davide Ballerini was sneller dan zijn landgenoot Giulio Ciccone.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium