Het Belang van Limburg

Toptalent Charlotte Krenicky concurreer­t met… haar zus

- Lars Aussems

LVL - TCHALOU VOLLEYBAL LIGA A DAMES, ZATERDAG 18.00U

Uvraagt het zich misschien af: van waar het verschil in achternaam tussen de zusjes met Slovaakse roots. Het is als volgt te verklaren: Baska (26) werd geboren in Slovakije. Daar kreeg ze, volgens de traditie, de achternaam van mama Vera Krenicka. Charlotte kreeg dan weer de achternaam van vader Jarosz Krenicky, want ze werd geboren in België. “In Slovakije noemen ze mij dus ook Krenicka”, lacht Charlotte. “Ik heb zowel de Belgische als Slovaakse nationalit­eit. Normaal gaan we elk jaar in juli terug naar ginds, op bezoek bij onze familie. Jammer dat corona nu al een tijdje roet in het eten gooit.

Wat zowat de hele familie gemeenscha­ppelijk heeft, is de passie voor volleybal. “En voor de positie als setter”, voegt Charlotte toe. “Zowel onze ouders als grootouder­s speelden aan de pas. Benieuwd wat ons jongere broertje Lucas (12) gaat doen. Hij speelt bij Mortroux, maar tast nog af welke positie hem het beste zal liggen.” Het is van thuis dat Krenicky een echte topsportme­ntaliteit meekreeg. “Goed bestaat niet. Je kunt altijd verbeteren en bijleren”, aldus de setter, die nu in Glons woont. “Onze ploeg wordt week na week sterker, maar we moeten blijven groeien. Ons topniveau hebben we zeker nog niet behaald. Goed wel dat de vechtlust vorige week tegen Michelbeke opnieuw aanwezig was. Die moeten we ook tonen tegen Tchalou, komende zaterdag. Toen ik bij Thimister speelde, heb ik veel harde duels met hen uitgevocht­en. Het was onze grootste concurrent voor de titel. Het is nu wel een andere ploeg dan toen, maar we mogen hen niet onderschat­ten. Een jong, enthousias­t team dat voor elke bal vecht.”

LVL gaat in ieder geval voluit voor een nieuwe driepunter. Nodig ook, om de opmars niet te doen stokken. “We moeten er alles aan doen om vanaf nu elke match te winnen”, aldus een ambitieuze Krenicky. “Ik merk dat we mentaal sterker zijn dan vorig seizoen. Toen nam de stress al eens de bovenhand. Nu zijn we veel rustiger.”

Tips van en voor Baska

Ook Krenicky maakte de afgelopen jaren een sterke groei mee. Het resulteerd­e in een basisplek bij LVL. En dus werd oudere zus Baska naar de bank verwezen. “Onze relatie is sterk, dus gunnen we mekaar het beste. We delen continu tips uit, maken elkaar beter. Ik vind ons eigenlijk complement­air. Wat de ene niet heeft, heeft de ander wel. We denken allebei in het belang van de ploeg. De coach heeft trouwens iedereen nodig.” Met haar twintig lentes jong en een gestalte van 1m90 lijkt the sky the limit voor Charlotte. “Het buitenland? Dat is nog iets te vroeg”, blijft ze nuchter. “Ik kan hier nog beter worden. Daarnaast wil ik eerst afstuderen, als kleuterjuf aan de hogeschool in Luik. Nadien zien we wel.”

LIGA VROUWEN

ZATERDAG 13-02-21

17.00 Oudegem - Charleroi

17.00 Gent - Asterix AVO Kieldrecht 18.00 Michelbeke - Oostende A 18.00 Jar. As - Tchalou

1 Gent 8

2 Asterix AVO Kieldrecht 8

3 Oudegem 7

4 Jar. As 5

5 Charleroi 7

6 Antwerpen 5

7 Michelbeke 4

8 Oostende A 3

9 Tchalou 7 7 6 5 3 3 2 1 0 0 1 2 2 2 4 3 3 3 7

SKELETON

Kwalificat­ie

23-8 22-8 18-11

10-7 13-18 6-11 5-10

3-9 3-21 21 19 14 9 7 5 4 1 1

De Belgische toppers die zich nog niet geplaatst hebben voor het EK in Polen, krijgen in Gent een nieuwe kans. Zo waagt Eline Berings een nieuwe poging op de 60m horden om zich te kwalificer­en. Ook wordt het uitkijken of de kersverse Belgische recordhoud­ers Elliot Crestan op de 800m en Elise Vanderelst op de 1500m hun records kunnen aanscherpe­n.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Charlotte Krenicky (15).
FOTO DICK DEMEY Charlotte Krenicky (15).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium