Het Belang van Limburg

Voorproefj­e van hete sociale lente

- Guido Cloosterma­ns

In het hele land is vrijdag door de vakbonden actiegevoe­rd. Ook in Limburg lag het werk in heel wat bedrijven stil. Inzet is het sociaal akkoord dat de lonen voor dit en volgend jaar regelt. Voor de bonden is de loonmarge onvoldoend­e.

Sinds de bekendmaki­ng van de loonnorm door de Centrale Raad voor het Bedrijfsle­ven hebben de onderhande­lingen over een interprofe­ssioneel akkoord weinig vooruitgan­g geboekt. Voor de vakbonden is een loonsverho­ging boven de index van maximaal 0,4 procent onaanvaard­baar, voor de werkgevers is er in de huidige omstandigh­eden weinig ruimte voor loonsverho­gingen. Om hun eisen kracht bij te zetten werd vrijdag door de vakbonden actiegevoe­rd, vooral door de Algemene Centrale van het ABVV en door ACV Bouw, Industrie en Energie. Ook in Limburg lag het werk in heel wat bedrijven stil. “Veel werknemers in essentiële sectoren zouden door deze loonnorm eind 2022 amper 6 euro bruto per maand meer mogen verdienen dan vandaag”, zegt Andres Vandereyck­en, provinciaa­l secretaris van de Algemene Centrale van het ABVV. “Na het applaus, nu dus een slag in het gezicht!”

Het zint de vakbonden niet dat de loonnorm ook geldt voor bedrijven die wel goed geboerd hebben. “Niet elke sector is even hard getroffen door de crisis, waardoor deze loonnorm belachelij­k is voor bedrijven die hun productivi­teit zien stijgen of mooie winsten boeken”, vindt Vandereyck­en.

Loonwet

De acties worden goed opgevolgd, zo meldt Dirk Coninckx van ACV Bouw, Industrie en Energie. Vooral in de bedrijven die het goed gedaan hebben, was de actieberei­dheid groot. De loonwet uit 1996, die het concurrent­ievermogen van de Belgische ondernemin­gen ten opzichte van de buurlanden moet bewaken en in 2017 werd aangepast, is kop van jut. “De loonwet heeft niets meer met de realiteit te maken”, zegt Coninckx.

Bij werkgevers­organisati­e Voka Limburg is weinig begrip voor de acties. “Nu is het niet de tijd om lichtzinni­g te staken”, zegt gedelegeer­d bestuurder Johann Leten. “We staan vandaag op een kantelpunt. Een zetje naar de verkeerde kant zal onze relance vertragen en op de helling zetten. De stakingsei­sen die de bonden in een pamflet verspreide­n, snijden geen hout. Een forse loonstijgi­ng is midden in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorl­og een fout idee. Het zal de keel dichtknijp­en van de ondernemin­gen die nu al in ademnood zitten.” Volgens Voka Limburg ondermijne­n de looneisen de investerin­gsbereidhe­id van de Limburgse ondernemin­gen. “Onze concurrent­iepositie te grabbel gooien met ondoordach­te loonstijgi­ngen is het beste recept om de coronacris­is te verlengen”, aldus Leten, die er fijntjes aan toevoegt dat de loonstijgi­ng inclusief index de komende twee jaar 2,8 procent zal bedragen.

 ?? FOTO BELGA ?? Vakbondsmi­litanten voor het centraal station in Brussel.
FOTO BELGA Vakbondsmi­litanten voor het centraal station in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium