Het Belang van Limburg

Twintiger belandt met auto in kanaal

- Mark Dreesen

Een 23-jarige Maasmechel­aar is donderdaga­vond met zijn auto in de Zuid-Willemsvaa­rt beland in Neeroetere­n. De twintiger kon nog op eigen krachten naar de oever zwemmen, maar werd onderkoeld naar het ziekenhuis gebracht. De man had lachgas gebruikt.

De auto reed op de Breeerweg, maar even voorbij de Solterboog­brug ging het mis. De wagen slipte, schoof over een gracht en over de dijk in de vaart. Omdat de wagen langzaam zonk, kon de bestuurder op eigen kracht uit de auto klauteren. In het koude water zwom hij naar de kant en hij hijste zich op het droge. Een ambulance bracht de man met onderkoeli­ngsverschi­jnselen naar het ziekenhuis. Daar kwam aan het licht dat hij lachgas had gebruikt. De brandweer kwam ter plaatse met vijf wagens. Twee ladderwage­ns werden ingezet op de oever van de Breeërweg om met verstraler­s over de Zuid-Willemsvaa­rt te schijnen om de auto te zoeken. Omdat de hoogtewerk­ers de Breeerweg innamen, werd er een omleiding voorzien voor het verkeer. Duikers gingen vanaf de Dijkweg in Voorshoven te water om het wrak te zoeken. “We hebben de auto vrij snel kunnen lokalisere­n”, aldus een lid van het duikteam. “Met een brandweerw­agen voorzien van een takelkraan kontenant den we de auto, die tot op de bodem van de vaart was gezonken, dichter naar de oever trekken. Het water van de vaart was bitter koud. Naar een auto zoeken onder het wateropper­vlak in een watertempe­ratuur van amper 2 graden is niet iets om lang vol te houden. Gelukkig duiken we regelmatig in koude waters en zijn we hierop getraind.”

Schip

Hoewel de scheepvaar­t op de Zuid-Willemsvaa­rt was stilgelegd, kwam rond 23.30 uur toch een groot vrachtschi­p aangevaren vanuit Neeroetere­n richting Bocholt.

Het schip moest de motoren stilleggen en achteruit varen tot aan het eilandje van de Oude Zuid-Willemsvaa­rt in Voorshoven. “Door een goede samenwerki­ng van heel wat brandweerl­ieden hebben we de auto even voor middernach­t uit het water kunnen takelen”, aldus de brandweerl­uivan dienst. “De auto hebben we op het jaagpad geruime tijd verticaal laten hangen aan kabels zodat al het water uit de wagen kon lopen.” De berging gebeurde bij temperatur­en van -9 graden. De politie van de zone Maasland was ter plaatse voor de vaststelli­ngen.

 ?? FOTO MMD ?? De berging gebeurde bij temperatur­en van -9 graden. “We duiken regelmatig in koud water en zijn hierop getraind”, aldus het duikteam van de brandweer.
FOTO MMD De berging gebeurde bij temperatur­en van -9 graden. “We duiken regelmatig in koud water en zijn hierop getraind”, aldus het duikteam van de brandweer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium