Het Belang van Limburg

Rechter verklaart 800.000 euro van cannabisbe­nde verbeurd

- Geert Houben

De Hasseltse strafrecht­er heeft het vermogensv­oordeel van ruim 800.000 euro van een elfkoppige drugsbende verbeurd verklaard. Het geld hielden ze over aan de uitbouw van vier wietplanta­ges. De politie kwam hen op het spoor door de sterke cannabisge­ur.

Op 9 september 2019 ging de bal aan het rollen. Buren op de Lommelsest­eenweg in Leopoldsbu­rg belden de politie omdat ze een indringend­e cannabisge­ur roken. In de slaapkamer van een buurmeisje was de stank niet te harden. Maar ook de afzuiginst­allatie maakte veel kabaal. In de rijwoning langs de steenweg trof de politie ruim duizend cannabispl­anten aan, koeling, watertonne­n, klimatisat­ie … Twee Bulgaarse vrouwen die instonden voor het onderhoud, werden op heterdaad betrapt.

Ontkenning

Verder onderzoek brachten nog plantages langs de Rieskenswe­g in Bree, de Caimolaan in Leopoldsbu­rg en de Dijkweg in Maaseik in beeld. Toen de speurders er enkele dagen later binnenviel­en, waren de plantages net opgeruimd. Spilfigure­n voor het parket zijn een 52-jarige Turk uit Leopoldsbu­rg, zijn Bulgaarse ex-partner (49) en haar zoon (30). Het trio was eigenaar van de panden en verdiende 720.000 euro met de handel. Dat bedrag zijn ze kwijt. De huizen verhuurden ze aan mensen in financiële problemen die elk hun deel van het werk leverden. De Turk en de zoon moeten elk 40 maanden naar de cel en 16.000 euro boete betalen. Het verdict voor de Bulgaarse is 24 maanden cel en 12.000 euro boete. De andere daders kregen straffen tussen 15 maanden met uitstel en 27 maanden effectief opgelegd. Ook zij verliezen het geld dat ze aan de cannabiste­elt verdienden. Tot slot moet het gezelschap aan Fluvius 23.300 euro betalen voor het illegaal aftappen van stroom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium