Het Belang van Limburg

Eerste vaccinatie­centrum van Vlaanderen getest

- Zahra Boufker

OEFENING BERINGEN Op be-Mine, de voormalige mijnsite van Beringen, is vrijdag de gang van zaken in het vaccinatie­centrum uitgetest met een zogenaamde ‘dry run’, een oefening.

Maandag gaat het vaccinatie­centrum in de elektricit­eitshal van de mijn echt open. “We zullen dan nog niet op volle kracht kunnen draaien”, aldus minister Wouter Beke. “Dat is niet omdat we niet willen, maar omdat we nog niet kunnen. Dat heeft te maken met het beperkt aantal vaccins dat we tijdens het weekend geleverd krijgen in onze 95 vaccinatie­centra. Bovendien zijn we daarnaast ook nog volop aan het vaccineren in de woon-zorgcentra, de ziekenhuiz­en en de instelling­en voor gehandicap­ten. We zijn dus op verschille­nde fronten actief. Geleidelij­k aan zullen de vaccinatie­centra de kern worden van onze vaccinatie­strategie en die opstart begint volgende week. Maandag worden eerst de mensen uit de zorgsector uit zowel Tessenderl­o als Beringen gevaccinee­rd.” Volgens de planning moest alles klaar zijn tegen begin maart. “We zitten dus voor op ons schema. Dat geeft ons de kans om gedurende twee weken dingen bij te sturen. Tegen begin maart moeten we dus op volle toeren draaien, op voorwaarde natuurlijk dat de vaccins er zijn.”

De uitnodigin­gen voor het brede publiek worden pas verstuurd als er zicht is op het ritme waarin de leveringen van de vaccins kunnen plaatsvind­en. “Het zou gek zijn om mensen uit te nodigen, om dan vast te stellen dat er geen vaccin is als ze hier staan”, aldus Beke.

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ??
FOTO ZAHRA BOUFKER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium