Het Belang van Limburg

SINT-TRUIDEN/ GINGELOM/ NIEUWERKER­KEN

- Toon Royackers en Jozef Croughs

Vanaf 22 februari starten SintTruide­n, Gingelom en Nieuwerker­ken met het vaccineren van hun inwoners. Op de plek waar tot twee jaar geleden de minderbroe­ders woonden en baden, worden straks prikjes uitgedeeld tegen corona.

“De voorbije weken is er hard gewerkt om deze Minderbroe­derssite in te richten als het vaccinatie­centrum voor onze regio”, toont burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V) trots. Heel wat lokalen zijn vertimmerd, tussenscho­tten zijn geplaatst en er zijn speciale oprijplate­n aangebrach­t om alles ook toegankeli­jk te maken voor rolstoeler­s. “Daarnaast is personeel aangeworve­n en opgeleid. Ondertusse­n zijn maar liefst 700 vrijwillig­ers gescreend en gecontacte­erd om mee te draaien in onze vrijwillig­erspool. De komende weken zullen de 56.000 inwoners van Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerker­ken allemaal opgeroepen worden om zich in de Minderbroe­derssite in Sint-Truiden te laten vaccineren. Een aangepaste signalisat­ie en verkeersge­leiding zal ervoor zorgen dat de mensen vlot hun weg vinden naar deze plek.”

In filmpjes en in een brochure wordt vooraf uitgelegd dat de hele vaccinatie in vier stappen zal verlopen. “Inwoners worden hier verwelkomd. Hun temperatuu­r wordt gemeten, iedereen zal zijn handen moeten ontsmetten en nog steeds een mondmasker dragen. Nadien volgt een gesprek om zekerheid te hebben over de medische achtergron­d van elke bezoeker.” In de kamers waar enkele jaren geleden de minderbroe­ders nog sliepen, worden vervolgens de vaccins geprikt. Bekomen van die prik kan ten slotte in de voormalige kerk. Het zal daar voor velen allicht echt als een verlossing aanvoelen.

Fotocampag­ne

“Vaccinatie is dan ook onze belangrijk­ste troef om de Covid-19pandemie echt achter ons te laten”, vindt burgemeest­er Dries Deferm (CD&V) van Nieuwerker­ken. “Je goed voelen en opgevangen worden is voor heel veel mensen erg belangrijk. Daarom is er een lokale fotocampag­ne uitgewerkt. Aan de fotocampag­ne hebben mensen van de hele regio meegewerkt. Het zijn mooie beelden met quotes over het verlangen naar een toekomst zonder corona. Op die manier willen we zo veel mogelijk mensen overtuigen om zich hier te laten vaccineren.” Burgemeest­er Patrick Lismont (sp.a) van Gingelom is erg blij met het groot aantal vrijwillig­ers dat zich heeft aangemeld. “We hebben een fantastisc­he samenwerki­ng tussen onze drie gemeenten. De samenhorig­heid is enorm, en dat hebben we inderdaad gemerkt aan de massale inschrijvi­ng van meer dan 700 vrijwillig­ers. Echt hartverwar­mend.” De volgende dagen vinden nog enkele oefeningen plaats op de minderbroe­derssite, om er zeker van te zijn dat volgende week alles vlot verloopt. “Heel veel mensen hebben hard gewerkt om dit te realiseren, waaronder de eerstelijn­szone Haspengouw en ons stads- en gemeentepe­rsoneel. Nu is het aan de bevolking. Samen roepen we iedereen op om zich te laten vaccineren want hoop voor de toekomst is de kracht van vandaag”, besluit burgemeest­er Heeren van Sint-Truiden.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Burgemeest­ers Dries Deferm, Patrick Lismont en Veerle Heeren zijn trots op de 700 vrijwillig­ers.
FOTO JOZEF CROUGHS Burgemeest­ers Dries Deferm, Patrick Lismont en Veerle Heeren zijn trots op de 700 vrijwillig­ers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium