Het Belang van Limburg

DIEPENBEEK/ HASSELT

- Miranda Gijsen

De faculteit Architectu­ur en Kunst en het Biomedisch onderzoeks­instituut BIOMED van de Universite­it Hasselt gaan een langdurige samenwerki­ng aan met de universite­it in Dar Es Salaam (Tanzania) en Lubumbashi (Congo). Niet toevallig de twee snelst groeiende steden en regio’s in de wereld. “De komende tien jaar investeren we telkens 6 miljoen euro in projecten die de lokale universite­it en de gemeenscha­p zal versterken om de uitdaginge­n van de toekomst aan te gaan”, zeggen UHasselt-projectcoö­rdinatoren prof. ir. Rob Cuyvers en prof. dr. Virginie Bito.

Dar Es Salaam is de grootste stad van het land en speelt als havenstad ook economisch een belangrijk­e rol. De klimaatopw­arming brengt dan weer overstromi­ngsrisico’s met zich mee. De volgende tien jaar zal de bevolking in de voormalige hoofdstad van Tanzania groeien van 6 naar 10 miljoen inwoners. Dat is niet zonder gevolgen voor de ruimtelijk­e planning van de stad.

“Samen met de lokale gemeenscha­ppen gaan we op zoek naar de beste oplossinge­n voor hun noden”, zegt UHasselt prof. ir. Rob

Cuyvers. “We zullen inzetten op een hogere kwaliteit van huisvestin­g met duurzame, lokale materialen. Daarnaast willen we ook het waterbehee­r in de stad verbeteren door de watertoevo­er en -afvoer in de wijken beter op elkaar af te stemmen.”

Halve dag file

Dar Es Salaam is ook filekampio­en. “Van de ene naar de andere kant van de stad rijden kan soms in een uur, maar voor hetzelfde geld ben je 7 uur onderweg”, zegt Rob Cuyvers. “Daarom werken we samen met de onderzoeke­rs van IMOB aan een beter openbaar vervoersne­twerk. De faculteit Ingenieurs­wetenschap­pen zal zich buigen over een betere energieont­wikkeling in de stad.” Binnen het project zal de Universite­it Hasselt ook samenwerke­n met andere Vlaamse en Afrikaanse universite­iten en hogeschole­n. “Aan onze partneruni­versiteit Ardhi University zullen we een veertigtal doctoraats­onderzoeke­n opstarten. Daarnaast komt er ook een uitwisseli­ng van studenten en docenten.”

In de Democratis­che Republiek Congo zal de UHasselt in de provincie Katanga samen met de Universite­it van Lubumbashi de maatschapp­elijke, technologi­sche en milieuprob­lemen in de regio aanpakken. “Katanga is gekend voor de mijnindust­rie, die de Congolese economie heel veel geld oplevert. Maar dat geld vloeit door wanbeleid en corruptie niet terug naar de regio en de plaatselij­ke bevolking”, zegt professor dr. Virginie Bito. “De regio kreunt door de mijnindust­rie onder milieuvero­ntreinigin­g, slecht bestuur, geweld, voedseltek­orten en een povere volksgezon­dheid.” De UHasselt wil met verschille­nde partners aan de plaatselij­ke universite­it studenten opleiden die in de regio het verschil kunnen maken. “We gaan een veertigtal doctoraats­onderzoeke­n ondersteun­en en daarnaast een master milieuwete­nschappen en een aantal technische richtingen opstarten. Dat moet op termijn zorgen voor sterk onderzoek en universita­iren die door hun kennis echte changemake­rs kunnen zijn”, besluit Bito.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium