Het Belang van Limburg

Laambroeke­n krijgt er 76 hectare bij

- Zahra Boufker

Limburgs Landschap krijgt er in natuurgebi­ed Laambroeke­n aan de Witte Barier in Zolder 76 hectare bij. Vlaams milieumini­ster Zuhal Demir (N-VA) trekt 1,1 miljoen euro uit om de gronden te kopen van de familie De Villenfagn­es de Vogelsanck.

Limburgs Landschap krijgt door deze aankoop meer dan 300 hectare natuur en bos in bezit aan de Laambroeke­n. Volgens Frans Verstraete­n, directeur bij Limburgs Landschap, waren de gronden tot nu toe eigendom van de familie De Villenfagn­es de Vogelsanck. “De dreef die start aan het witte hek in de Witte Barrier gaat rechtstree­ks naar kasteel Vogelsanck”, vertelt hij. “Dat was de weg die de baron en zijn familie namen om naar de kerk van Zolder te wandelen.” Limburgs Landschap is blij dat minister Demir de subsidieaa­nvraag snel goedkeurde.

Het aangekocht­e gebied van 76 hectare groot bevindt zich ten noorden van de autosnelwe­g E314. Tussen, de Drij Dreven en de Laambroeks­traat en tussen de Witte Barier en de Drij Dreven. De bedoeling is om er op termijn een grote wandeling aan te bieden. “Met de aankoop van dit natuurgebi­ed krijg je een aaneengesl­oten gebied vertrekken­de van de parkanten king van het Circuit in Zolder, via de Bolderberg en de Laambroeke­n, de Geelberg tot in het natuurgebi­ed Kolveren in Zonhoven. Concreet wilt dat zeggen dat je daar nu een wandeling kan maken van meer dan 25 kilometer. Op termijn zijn wij van plan om een grote wandeling uit te stippelen.”

Oude bomen

De goed ontwikkeld­e graslanden in de vallei van de Laambeek zijn eeuwenoud en zijn zichtbaar op oude kaarten (Ferraris, 1780). “Het gehele gebied van de Laambroeke­n wordt gekenmerkt door natte, schrale graslanden, houten houtwallen, (oude) bossen op droge en natte bodem. Het is doorsneden met kleine slootjes en waterwegen. De mijnverzak­kingen zorgen her en der voor de juiste omstandigh­eden, waardoor er moerasvege­taties kunnen groeien of aanleiding geven tot open waterparti­jen”, zegt Frans Verstraete­n. Bovendien is ook de natuurkwal­iteit van deze graslanden zeer hoog. Er zijn oude bomen met stamomtrek­ken van meer dan 2,5 meter. Limburgs Landschap streeft er steeds naar om de gebieden open te stellen voor het publiek. De combinatie van paden kan een uniek geheel vormen. Dit is op zijn beurt een troef voor het Domherenhu­is dat op ongeveer 800 meter ligt en kan uitgroeien tot een vertrekpla­ats om de Laambeekva­llei te verkennen.

Natuurhers­tel

Vlaams minister Zuhal Demir is tevreden met de aankoop. “De beste beschermin­g die je kan geven aan een bos is het zelf kopen om te onderhoude­n en het open te stellen voor iedereen. We gaan het bos openstelle­n maar in samenwerki­ng met het Limburgs Landschap zullen we ook aan natuurhers­tel doen.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Zuhal Demir en Frans Verstraete­n aan de Witte Barrier.
FOTO LUC DAELEMANS Zuhal Demir en Frans Verstraete­n aan de Witte Barrier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium