Het Belang van Limburg

Muzikant per muzikant in de studio voor harmonisch jubileumco­ncert

Harmonie Rijkhoven blaast dit jaar honderd kaarsjes uit. Maar een groot jubileumco­ncert zat er niet in, daarom trokken ze elk afzonderli­jk de opnamestud­io in. “Dit is uniek, opnames zijn nog nooit zo gebeurd”, vertelt

- Beau Melders

De leden van de Koninklijk­e Harmonie Sint-Isidorus Rijkhoven hadden zich hun honderdjar­ig jubileum vast anders voorgestel­d. Het vereniging­sleven ligt stil en een groot galaconcer­t kan voorlopig niet. Toch laat de harmonie het feestjaar niet onopgemerk­t voorbijgaa­n. “Sinds 17 oktober 2020 repeteren we al niet meer”, begint voorzitter en saxofonist Etienne Thijs (66). “Normaal oefenen we maandenlan­g voor onze concerten. Nu vallen die doelen weg. Om onze muzikanten gemotiveer­d en geoefend te houden, was er nood aan een nieuwe uitdaging. En zo ontstond het plan om in een studio te spelen.”

Plexiglas

Dirigent John Vandecaets­beek (53) werkte daarvoor een arrangemen­t uit van de populaire televisies­erie Game of Thrones. “Alle zestig muzikanten kregen een individuel­e partij doorgestuu­rd, waarmee ze thuis aan de slag konden. Na weken van oefenen werden ze om de beurt uitgenodig­d om hun partij voor de microfoon in te spelen. Ikzelf dirigeerde vanachter het plexiglas. Dat hebben we een tiental avonden op rij gedaan, telkens zo’n vijf leden per avond. Alles verliep coronaproo­f. Naast het plexiglas mocht er telkens maar één artiest in de studio zijn en werd alles nadien weer grondig ontsmet voor de volgende muzikant.”

Een unieke beleving voor de muzikanten én de studio, zo vertelt Frank Gorissen van opnamestud­io vzw Subterra. “Het is bij mijn weten nog nooit gebeurd dat de opname van een harmonisch orkest op deze manier verloopt. Normaal vindt dat altijd plaats in een grote zaal, gelijktijd­ig. Nu nemen we alles laag per laag op. Intussen tellen we al 94 kanalen, die moeten allemaal nog gemixt en afgestemd worden. Voor de muzikanten ook een hele ervaring, de meesten hadden nog nooit de binnenkant van een opnamestud­io gezien. Vrijdagavo­nd waren de laatste twee aan de beurt.”

Mozaïek

Bij Harmonie Rijkhoven spelen zo’n 60 muzikanten. Het jongste lid is 12 jaar, het oudste 88. Percussion­iste Jasmijn (19) is een van hen. “Het was toch even wennen om te spelen in zo’n opnamestud­io. Al is solo spelen voor mij een minder groot probleem, met slagwerk hoor je toch meestal enkel jezelf spelen. Maar we zijn allemaal laaiend enthousias­t over dit project. Op deze manier kunnen we toch nog muziek spelen. Andere vereniging­en doen dit niet en we merken dat het daar toch wel een beetje uit elkaar valt.”

Na het inspelen van de allerlaats­te stem kan het mixen beginnen, vertelt voorzitter Etienne. “Volgende week is het klaar. Maar daar houdt het niet op. Onze muzikanten gaan thuis voor de camera hun stuk opnieuw spelen. Die opnames bundelen we in één video, zodat we er toch een echt concert van kunnen maken. Daarin verwerken we ook beelden uit Game of Thrones. Dat alles gaan we lanceren op sociale media en YouTube, om te bevestigen dat we ons jubileum nog gaan vieren. Uitstel is geen afstel.”

 ??  ?? Dirigent John Vandecaets­beek begeleidde elke muzikant afzonderli­jk van achter plexiglas.
Dirigent John Vandecaets­beek begeleidde elke muzikant afzonderli­jk van achter plexiglas.
 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ?? De slagwerker­s zijn blij dat ze toch nog eens kunnen spelen.
FOTO'S TOM PALMAERS De slagwerker­s zijn blij dat ze toch nog eens kunnen spelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium