Het Belang van Limburg

CBR-cementfabr­iek wil omwonenden te vriend houden, maar niet iedereen is overtuigd

- Eddy Vandoren

Na een informatie­avond in het najaar van 2020 in Bitsingen over de aanvraag tot herziening van het Waalse gewestplan en de uitbreidin­g van de mergelgroe­ve in Eben-Emael, ontving de CBR-cementfabr­iek in Lixhe liefst 1.400 vragen en opmerkinge­n van bezorgde omwonenden. Voortaan gaat de fabriek transparan­ter en proactief communicer­en.

“Meer dan 1.4000 vragen, bezwaren en suggesties is heel veel”, bekent Sara Lemestré, communicat­ieverantwo­ordelijke van de Heidelberg­Cement Group waartoe de CBR-fabriek in Lixhe (Visé) behoort. “De bemerkinge­n waren vaak terug te leiden tot bezorgdhei­d over de gezondheid, het milieu en de mobiliteit. Terecht, want die bezorgdhei­d delen wij.” Heel wat mensen zijn principiee­l tegen een verdere uitbreidin­g van de groeve, zonder oog voor het economisch belang van de fabriek noch voor de toekomstig­e duurzame ontwikkeli­ng van de groeve. Daarom nam CBR, onder meer op advies van het gemeentebe­stuur van Riemst, een communicat­iebureau onder de arm. Zo kan het de omwonenden voortaan beter en proactief informeren over haar activiteit­en.

“Onze fabriek stelt op dit ogenblik 182 directe en meer dan 400 indirecte mensen te werk”, zegt directeur Benoit Gastout. “Het haalt haar grondstoff­en uit de mergelgroe­ve van Romont, op 2 kilometer van de fabriek. Met een jaarlijkse ontginning van 2,3 miljoen ton grijs- en tufkrijt beschikt de groeve over ontginning­sreserves tot 2026. Om het voortbesta­an te verzekeren, hebben we een aanvraag ingediend voor de herziening van het gewestplan en een vergunning voor verdere exploitati­e van 110 ha gronden. Bij goedkeurin­g kunnen we tot 2043 blijven draaien. We zullen voortaan geregeld communicer­en met alle belanghebb­enden en we zullen de landschaps-, erfgoed- en milieugebi­eden respectere­n. Ook zullen we rekening houden met de mobiliteit­saspecten en de biodiversi­teit bevorderen.” Duurzaamhe­id staat centraal bij CBR. Op de site bevindt zich een proefinsta­llatie van het Europese LEILAC-project dat straks geïmplemen­teerd zal worden, met het doel de CO2-uitstoot met 95% te vermindere­n. “Als belangrijk­ste cementprod­ucent van België willen we onze activiteit­en op een verantwoor­de manier uitvoeren en hanteren we een breed scala aan strenge maatregele­n om de ecologisch­e voetafdruk van de productie van de diverse cementen te beperken”, luidt het.

Tegenstand

Ondanks alle goede voornemens blijft CBR stuiten op tegenstand. Zopas diende de vzw Goed leven in de Jekervalle­i, die naar eigen zeggen de belangen van 3.000 omwonenden verdedigt, formeel bezwaar in tegen de voorgenome­n uitbreidin­g van de Romont-groeve bij de bevoegde Waalse ministers.

“In het verleden heeft CBR zich als niet-betrouwbar­e partner getoond door engagement­en niet na te komen. Ook geeft het bedrijf onvoldoend­e garanties voor een aanvaardba­re situatie na afloop van de exploitati­e”, aldus de vzw. Zij meent dat een uitbreidin­g van de groeve nefaste gevolgen heeft voor het leefmilieu, de landbouw en de gezondheid van de omwonenden en dringt aan op een algemeen Milieu Effecten Rapport.

 ?? EVA
FOTO ?? “Als belangrijk­ste cementprod­ucent van België willen we onze activiteit­en op een verantwoor­de manier uitvoeren”, zegt Benoit Gastout, directeur van CBR-Lixhe.
EVA FOTO “Als belangrijk­ste cementprod­ucent van België willen we onze activiteit­en op een verantwoor­de manier uitvoeren”, zegt Benoit Gastout, directeur van CBR-Lixhe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium