Het Belang van Limburg

CEO Herman Nijns: “Wie flexibel is, vindt snel een goede job”

“De economisch­e schade door corona hebben we al goedgemaak­t. Dit jaar willen we opnieuw fors groeien en 365 mensen aanwerven, om zo nog meer mensen aan werk te helpen.” Herman Nijns, CEO van Randstad Group Belgium, blikt terug op een horrorjaar.

-

Al zes decennia is Randstad een naam die klinkt als een klok. Met 20 miljard euro omzet en bijna 40.000 medewerker­s in 38 landen was de groep ook vorig jaar de grootste HR-dienstverl­ener ter wereld. Met een omzet van 1,4 miljard euro, een kwart marktaande­el, 2.300 medewerker­s en 145.000 uitzendkra­chten op jaarbasis is dat in ons land niet anders.

Veel minder bekend bij het grote publiek is de CEO van Randstad in België, Herman Nijns (54). Geboren in Geetbets en wonend in Linter (tussen Tienen en Sint-Truiden) is hij een halve Limburger. Nijns doorliep bij Randstad alle niveaus om er in 2005 CEO-Belgium te worden. De jaarresult­aten van 2020 zijn dan ook de ideale aanleiding voor een interview met deze aimabele man.

U zoekt zelden de spotlights, maar in Limburgse werkgevers­kringen kent men u maar al te goed.

Herman Nijns: “Ik zit in de werkgroep bedrijfsdi­recteurs van VKW Limburg en sinds vier jaar ben ik ook bestuurder bij Voka Limburg. Ik ben dan wel CEO in België en Luxemburg, ik woon op een zucht van Limburg en kom hier graag.”

Een CEO die al 23 jaar bij hetzelfde bedrijf zit, het is eerder zeldzaam.

“Ik kom uit een bescheiden landbouwer­sgezin van tien kinderen, en ben de op een na jongste. Verder studeren was niet vanzelfspr­ekend, maar gelukkig kreeg ik een studiebeur­s. Voorts ging ik elke zomer twee maanden lang als arbeider werken. Dat was nodig maar niet altijd even prettig. Of heeft u al eens in volle zon roofing op een dak gelegd? (lacht). Het maakte wel dat ik in Brussel vertaler Deens-Engels kon gaan studeren.”

“We moeten dringend iets

doen aan de schaarste

op de arbeidsmar­kt, want corona heeft die niet

opgelost. Chauffeurs, technici en verpleegst­ers, het blijven knelpuntbe­roepen”

Herman Nijns

CEO Randstad Group

Belgium

Deens?

“Denemarken zat toen bij de Europese Economisch­e Gemeenscha­p en men zei me dat daar toekomstmu­ziek in zat. Na vier jaar was ik afgestudee­rd en ben ik één zomer naar Denemarken getrokken om daar te werken. Maar alles is daar zo verschrikk­elijk duur. Ik ben dus snel teruggekee­rd.”

“Door een krantenadv­ertentie ben ik in 1988 gaan solliciter­en bij Interlabor Interim in Leuven. Dat bedrijf had toen veel naambekend­heid door Suzanne, de naam van de consulente die steevast in elke reclamespo­t of op affiches werd gebruikt. Ik mocht er als consultant aan de slag. Tien jaar later fuseerden Randstad en Interlabor. Vandaag heb ik het hier nog altijd heel erg naar mijn zin. We zijn gegroeid van een uitzendbed­rijf naar een bedrijf dat onder meer outplaceme­nt, loopbaanon­twikkeling en huishoudhu­lp met dienstench­eques aanbiedt.”

Ondertusse­n bent u al 15 jaar CEO. Hoe kijkt u terug op het voorbije horrorjaar?

“Bij het uitbreken van de coronacris­is eind maart is alles als een roetsjbaan naar beneden gegaan. In april zaten we plots op 40 procent minder omzet. Waar we dagelijks gemiddeld 50.000 uitzendkra­chten aan de slag hebben, zakte dat aantal toen plots naar 30.000.”

Dat moet u slapeloze nachten hebben gekost?

“Het overkomt me niet vaak, maar toen die eerste lockdown op 17 maart werd afgekondig­d, heb ik een nacht wakker gelegen. Ik stelde onmiddelli­jk drie prioriteit­en. Eén: het bedrijf intact houden en onze medewerker­s beschermen, want zij maken de business. Twee: wie bleef werken, moest dat veilig kunnen doen. We beslisten dan ook om grotendeel­s over te schakelen op thuiswerk. En drie: onze personeels­kost moest snel en drastisch worden afgebouwd. We hebben meteen onze 200 tijdelijke, flexibele contracten stopgezet, en vanaf 1 april zijn we in (parttime) technische werklooshe­id gegaan. Dat gebeurde solidair, op alle niveaus van het bedrijf. Toen er weer perspectie­f kwam, hebben we ons volledige personeel begin juli opnieuw aan de slag laten gaan. Die technische werklooshe­id heeft ons, als gezond bedrijf, door deze crisis geholpen. Dat maakt dat we op het einde van het jaar weer op het niveau van begin 2020 zaten. Onze mensen hebben dan ook een enorme veerkracht getoond.”

Uitzendwer­k is goed voor 80 procent van jullie business. Waar zit de rest?

“Via het systeem van dienstench­eques hebben we 6.500 huishoudhu­lpen bij 30.000 particulie­re klanten aan de slag. Daarnaast detacheren we 2.000 hoogopgele­ide specialist­en inzake IT, engineerin­g, marketing en HR naar bedrijven. Ten slotte verzorgen we ook de outplaceme­nttrajecte­n en individuel­e begeleidin­gen voor 21.000 mensen op jaarbasis en rekruteren we jaarlijks zo’n 3.000 vaste medewerker­s via onze werving- en selectieaf­deling.”

Hoe heeft de Limburgse arbeidsmar­kt het vorig jaar gedaan?

“Ik heb Limburg de voorbije jaren in positieve zin zien evolueren. Hoewel hier nog altijd veel productie-, logistieke en voedingsbe­drijven zijn - gelukkig maar, en nee, niet alleen omdat zij veel meer beroep doen op uitzendarb­eid - is het economisch weefsel na de sluiting van Ford sterker geworden.

Daarvan getuigen de bijna 1.000 Limburgse kmo’s die we vandaag als klant hebben. Samen met grote spelers als H.Essers, Scania, Tessenderl­o Chemie en Nike zijn die goed voor 5.500 uitzendkra­chten van Randstad. Dat is één procent van de constante totale tewerkstel­ling in deze provincie.”

Wat kan beter?

“We moeten dringend iets doen aan de schaarste op de arbeidsmar­kt, want corona heeft die niet opgelost. De mismatch tussen vraag en aanbod blijft groot. Chauffeurs, technici, verpleegku­ndigen… het blijven knelpuntbe­roepen, in Vlaanderen en in Limburg.”

Wat is de oplossing?

“Eén: bedrijven moeten zich niet blijven focussen op dat ene ideale profiel maar flexibeler rekruteren. Twee: opleidinge­n binnen en buiten bedrijven moeten we veel beter facilitere­n. De grote uitdaging zijn de laaggescho­olden. Zij hebben intensieve opleiding en begeleidin­g nodig. Ook de Vlaamse overheid kan hier zeker een tandje bijsteken. Drie: de arbeidsmob­iliteit. In Limburg willen mensen vaak dicht bij huis werken. Dit veroorzaak­t extra krapte op die arbeidsmar­kt. Een betere mobiliteit is hier de oplossing. Ik heb het dan

over goed openbaar vervoer en de voltooiing van de Noord-Zuid. En vier: minder complexite­it tussen de verschille­nde statuten op onze arbeidsmar­kt.”

De Vlaamse overheid en de VDAB weten wat doen.

“Ja, maar zij niet alleen. Net daarom vind ik het bijzonder spijtig dat de uitzendsec­tor te vaak op de tweede plaats komt. In tegenstell­ing tot Nederland doet men hier te weinig beroep op onze expertise. Een voorbeeld: momenteel hebben wij trajecten lopen om werklozen om te scholen tot zorgmedewe­rkers. Plots kondigt de minister van Volksgezon­dheid een nieuw plan in deze richting aan. U mag twee keer raden wie daar niet bij werd betrokken.”

Uitzendarb­eid is dan ook een tijdelijke job, geen structurel­e oplossing.

“Dat klopt niet. Weet u dat 40 tot 50 procent van onze uitzendkra­chten op termijn een vast contract krijgen bij het bedrijf waar ze zijn begonnen? H.Essers heeft sinds 2017 al 500 mensen aangeworve­n die daar via uitzendarb­eid zijn gestart. Vorig jaar hebben we ook heel wat mensen van een job naar een andere begeleid. Wij bieden bedrijven talent aan, en daar is echt vraag naar.”

Kunnen pas afgestudee­rden ook bij jullie terecht?

“Natuurlijk. Sinds vijf jaar hebben we een samenwerki­ng met universite­iten waarbij we jonge afgestudee­rden naar een job begeleiden. Voor laatstejaa­rs proberen we dan weer een studentenj­ob te ‘versieren’ in een bedrijf uit hun studiegebi­ed. Vaak leidt dit snel tot een vast contract. In de plaats van te gaan tappen in den Ambiorix (een Leuvens uitgaansca­fé, nvdr.), krijgen jongeren met dit soort relevante bijbanen sneller voeling met de arbeidsmar­kt. Iedereen wordt daar beter van.”

Als de coronacris­is één pluspunt heeft, is het dat we massaal zijn gaan thuiswerke­n.

“Klopt. Ook wij hebben dat gedaan omdat onze technologi­e er klaar voor was. De volgende stap is een betere cybersecur­ity. Bedrijven moeten hun data veel beter afschermen. Daarnaast geloof ik dat 80 tot 90 procent van de bedrijven thuiswerk deels gaat blijven toestaan. Door medewerker­s meer vertrouwen te geven, krijgen die meer vrijheid en comfort. Laten we dat dus ook doen.”

Het gerucht gaat dat Randstad na 400 contacttra­cers nu ook uitzendkra­chten aan de 158 vaccinatie­centra gaat leveren?

“Dat klopt. Wij zijn gevraagd om er een aantal te bemannen met administra­tief en logistiek personeel, met technici, veiligheid­spersoneel… maar ook met managers en zorgkundig­en.”

Met verpleegst­ers dus?

“Weet u dat wij vorig jaar, naast heel wat artsen, ook het equivalent van duizend fulltime zorgkundig­en hebben ingezet? En ja, dat gaat ook over mensen met een parttime job die gedurende een bepaalde periode iets willen bijverdien­en. Uitzendarb­eid is heus niet enkel een lapmiddel om laaggescho­olden aan een tijdelijke job te helpen.”

Na het ‘verloren’ jaar 2020 wil Randstad België dit jaar ongetwijfe­ld weer aanknopen met de groei van de voorgaande jaren?

“Dit jaar willen wij minstens 10 procent groeien. Daarom gaan we ook 365 mensen extra aanwerven. Immers, als de steunmaatr­egelen opdrogen, zullen er sowieso bedrijven over de kop gaan waardoor mensen naar een nieuwe baan moeten zoeken. Maar er is perspectie­f: van de 100 mensen die spontaan onze arbeidsmar­kt wegens pensioneri­ng verlaten, stromen er maar 83 nieuwe in. Daarom wil ik besluiten met een positieve boodschap: wie wil bijleren en zich ietwat flexibel opstelt, vindt snel een goede job. Absoluut.”

“Ik geloof dat

80 tot 90 procent van de bedrijven thuiswerk deels gaat

blijven toestaan”

Herman Nijns

CEO Randstad Group

Belgium

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S LUC DAELEMANS ?? “Ik vind het bijzonder spijtig dat de uitzendsec­tor te vaak op de tweede plaats komt. In tegenstell­ing tot Nederland doet men hier te weinig beroep op onze expertise”, zegt Herman Nijns, CEO van Randstad Group Belgium.
FOTO'S LUC DAELEMANS “Ik vind het bijzonder spijtig dat de uitzendsec­tor te vaak op de tweede plaats komt. In tegenstell­ing tot Nederland doet men hier te weinig beroep op onze expertise”, zegt Herman Nijns, CEO van Randstad Group Belgium.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium