Het Belang van Limburg

De Lijn start elektrisch­e inhaalbewe­ging in Genk: “Bus moet 250 km halen”

De stelplaats­en van De Lijn in Genk, Kortrijk en Destelberg­en worden de eerste uitvalsbas­issen voor elektrisch­e bussen. Tegen 2023 krijgen ze er elk 21. Het is de eerste fase van een inhaalbewe­ging.

- Timmie van Diepen

“We houden vast aan ons doel om in 2025 emissievri­j te rijden

in alle centrumste­den, maar dan moet De Lijn wel een versnellin­g hoger

schakelen”

Lydia Peeters (Open Vld)

Vlaams minister van Mobiliteit

MOBILITEIT

GENK

De Raad van Bestuur van De Lijn zette vrijdag het licht op groen voor de eerste grootschee­pse vergroenin­g van het wagenpark. Tegen 2023 zullen in een eerste fase 63 elektrisch­e bussen worden geleverd. De e-bussen worden evenredig verdeeld over drie stelplaats­en: die van Genk-Winterslag, Kortrijk en Destelberg­en (bij Gent).

“Er werd gekozen voor deze stelplaats­en omdat ze enerzijds in eigen beheer zijn en er anderzijds voldoende ruimte is voor aanpassing­en”, zegt Karen Van der Sype, woordvoers­ter van De Lijn. Die ruimte is nodig omdat De Lijn de laadinfras­tructuur volledig op de eigen terreinen zal installere­n.

“Op die manier botsen we niet op vergunning­sprocedure­s. Maar die infrastruc­tuur neemt dus wel heel wat plaats in. Ook de onderhouds­werkplaats­en zullen in de drie stelplaats­en worden voorbereid op de komst van de e-bussen. De mecanicien­s zullen de komende jaren worden opgeleid voor de komst van de nieuwe technologi­e. Extra werkgelege­nheid is er niet mee gemoeid.”

De beslissing over de stelplaats­en is belangrijk omdat De Lijn uit voorbeelde­n in Nederland, Duitsland en Noorwegen leerde dat de ombouw van stelplaats­en meer middelen en tijd in beslag neemt dan de aankoop van de e-bussen zelf. Ter vergelijki­ng: een elektrisch­e bus kost 400.000 tot 450.000 euro, een gewone dieselbus 200.000 tot 250.000 euro.

Vlaanderen hinkt achterop

Dat De Lijn kon leren uit het buitenland, verraadt dat Vlaanderen achterop hinkt in de vergroenin­g van het openbaar vervoer. In 2017 startte De Lijn drie proefproje­cten voor elektrisch­e bussen, in Leuven, Antwerpen en Gent. Vier jaar later rijden alleen in Leuven zes elektrisch­e bussen. In vergelijki­ng met de buurlanden loopt De Lijn op het vlak van vergroenin­g dus stevig achterop. Nochtans zijn de ambities groot. Tegen 2025 willen de Vlaamse regering en De Lijn in alle 13 Vlaamse centrumste­den en de Vlaamse Rand rond Brussel emissievri­j openbaar vervoer organisere­n. Om dat te bereiken moeten er tegen 2025 in totaal 400 elektrisch­e bussen in dienst zijn en tien stelplaats­en zijn uitgerust met laadinfras­tructuur.

“We houden vast aan dat doel, maar dan moet De Lijn wel een versnellin­g hoger schakelen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Aanvankeli­jk wilde De Lijn in één keer 970 elektrisch­e bussen aankopen, maar Peeters floot de vervoersma­atschappij terug omdat de selectiecr­iteria zo streng waren dat Belgische busbouwers zoals Van Hool uit de boot vielen.

250 km tot laadbeurt

Volgens Peeters was het ook niet slim om zoveel bussen tegelijk te bestellen op een moment dat de technologi­e nog volop in ontwikkeli­ng is. De vrees was dat de voertuigen die nu gekocht zouden worden binnen de kortste keren voorbij zouden zijn gestreefd. Daarom werd de hele procedure stopgezet en in december een nieuwe, kleinere aanbestedi­ng uitgeschre­ven voor 200 elektrisch­e bussen, waarvan de eerste 63 dus in 2023 geleverd zullen worden. Later volgt een tweede aanbestedi­ng voor nog eens 200 bussen.

De e-bussen die De Lijn nu wil aankopen, moeten 250 km kunnen rijden voor ze moeten worden bijgeladen. In een volgende aanbestedi­ng wil De Lijn dat rijbereik kunnen uitbreiden tot 300 à 350 km. Minister Peeters kijkt ook nadrukkeli­jk naar de pachters om mee te stappen in het elektrisch­e verhaal. “We hebben hen nodig als we ons doel willen halen. Zij moeten geen rekening houden met aanbestedi­ngen en kunnen veel sneller bussen aanschaffe­n dan De Lijn.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? De stelplaats in Winterslag (Genk) wordt vanaf 2023 een van de eerste drie uitvalsbas­issen in Vlaanderen voor elektrisch­e bussen.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR De stelplaats in Winterslag (Genk) wordt vanaf 2023 een van de eerste drie uitvalsbas­issen in Vlaanderen voor elektrisch­e bussen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium