Het Belang van Limburg

Voortaan ook interminis­teriële conferenti­e over asiel en migratie

-

Binnenkort zullen er niet alleen interminis­teriële conferenti­es georganise­erd worden over gezondheid, maar ook over asiel en migratie. Dat voorstel van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) is vrijdag goedgekeur­d door het overlegcom­ité.

Voor gezondheid is er al langer een interminis­teriële conferenti­e, aangezien daar in dit land acht ministers voor bevoegd zijn.

Vooral in coronatijd­en komt die conferenti­e geregeld samen. Zo’n overlegorg­aan komt er nu ook voor asiel en migratie. Het is de bedoeling om met een beperkte kern te vergaderen, maar al naar gelang het thema kan die groep van betrokken ministers en staatssecr­etarissen zelfs uitbreiden tot 12. Bij asiel en migratie komen er namelijk zeer verschille­nde zaken samen, zoals de toegang tot het grondgebie­d, het inburgerin­gs- en integratie­beleid, de toegang tot de arbeidsmar­kt, buitenland­se zaken en ontwikkeli­ngssamenwe­rking.

Mahdi wil met de conferenti­e het beleid van de federale regering en de deelstaten beter op elkaar afstemmen. In december werd zijn voorstel goedgekeur­d door de federale regering en vrijdag in het overlegcom­ité door de deelstaten. Daar werd ook de invoering van het digitale loket goedgekeur­d voor niet-Europeanen die hier willen komen werken. Ze kunnen hun vergunning­en digitaal aanvragen. De samenvoegi­ng van de arbeidsen verblijfsv­ergunning voor derdelande­rs in één ‘single permit’ dateert al van in 2019. “Sinds 2014 is er ook sprake van om dit digitaal in te voeren, maar nu is het er ook”, zegt de woordvoerd­er van Mahdi. “Iemand uit bijvoorbee­ld Japan kent onze staatsstru­ctuur niet, die weet niet dat sommige bevoegdhed­en Vlaams zijn en andere federaal”.

 ?? FOTO BELGA ?? Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi.
FOTO BELGA Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium