Het Belang van Limburg

“Tijd om mijn eigen studio te bouwen”

-

IBE WUYTS

Wegens corona dit jaar geen uitreiking van de MIA’s, wel een Week van de Belgische Muziek. Elke dag laten we een Limburgse ex-winnaar aan het woord. Vandaag: singer-songwriter IBE (19).

De carrière van Genkenaar Ibe Wuyts alias IBE was in 2019 meer dan rooskleuri­g begonnen. Na zijn zege in het zesde seizoen van The Voice van Vlaanderen, als poulain van coach Koen Wauters, piekte IBE’s debuutsing­le Table of Fools zowel in de Ultratop 50 als in De Afrekening van Studio Brussel. Diezelfde zomer stond de tiener al meteen op Rock Werchter, dat najaar ook twee avonden in een uitverkoch­te AB Club in Brussel. Als bekroning van een mooi jaar ontving hij de MIA voor Beste Doorbraak. Even later kende corona ook voor IBE geen genade.

Hoe nodig vind jij de Week van de Belgische Muziek?

“Iedereen in de Belgische muzieksect­or had wellicht liever de MIA’s zien doorgaan. Zelf ben ik wel blij dat dit initiatief er is. Misschien is dit wel een wakeupcall voor veel mensen, dat er ook veel Belgische muziek bestaat die ze nog niet ontdekt hebben.”

Wat is jouw ultieme Belpopklas­sieker?

“Pff, er is zo veel... Oudere groepen als dEUS vind ik zeker interessan­t. Als ik één specifieke plaat moet kiezen, dan noem ik graag Fourth Corner van Trixie Whitley. Ik ben heel hard geboeid door haar en door de vibe die zij op dat album neerzet.”

Welke muzikale landgenoot mogen de mensen van jou nog ontdekken?

“De jongste tijd luister ik meer en meer naar Camille Camille, een Belgische die in Leipzig woont, een heel mooie stem heeft en rustige gitaarmuzi­ek maakt. Veel heeft Camille Camille nog niet uitgebrach­t. Haar meest recente nummer Requiem for a Dreamer maakte ze samen met Sam De Nef en is echt supermooi.”

Aan welk muzikaal moment heb jij in deze barre tijden deugd kunnen beleven?

“Toen we in de zomer toch nog een beetje mochten optreden, heb ik mijn allereerst­e show met groep gegeven in de Rock Werchter Zomerbar. In die tussenperi­ode voelde het wel fijn om weer even te kunnen doen wat ik graag doe. En inderdaad, zo heb ik dus twee opeenvolge­nde zomers op Werchter gespeeld.” (lacht)

Waar bewaar jij je MIA voor Beste Doorbraak 2019?

“Nu ik noodgedwon­gen minder om handen heb, ben ik thuis begonnen met het bouwen van een eigen studiootje. Zo heb ik een plek waar ik wat meer met mijn muziek bezig kan zijn en waar ik demo’s kan opnemen. In die ruimte staat mijn MIA momenteel op een verder lege kast. Er is dus nog plaats voor meer!”

 ?? FOTO ZEB COUNE BOUMEDIENE BELBACHIR ??
FOTO ZEB COUNE BOUMEDIENE BELBACHIR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium