Het Belang van Limburg

Maarten Vandevoord­t mag als nieuwe nummer 1 tonen wat hij waard is in doel

-

Een volledige verrassing was de aankondigi­ng niet. Maarten Vandevoord­t wordt al langer als een uitzonderl­ijk talent beschouwd en lag bij de start van het seizoen in de weegschaal met Danny Vukovic. Een coronabesm­etting stak daar een stokje voor.

Toen Vukovic op zijn beurt besmet geraakte, speelde Vandevoord­t tegen… Oostende (2-2) en Waasland-Beveren (1-1). Waarna coach Jess Thorup na de interlandb­reak de knoop weer doorhakte in het voordeel van Vukovic. Die was als aanvoerder ook één van de leidersfig­uren in de groep.

Sterke as

Vandevoord­t bleef zich echter manifester­en op training. Omdat men in Genk droomt om een sterke as uit te bouwen voor enkele jaren - zie in dat verband ook de gesprekken met de nieuwe kapitein Bryan Heynen over een nieuw contract - was het niet de vraag of Vandevoord­t de nieuwe nummer 1 zou worden maar wel wanneer. Het wordt nu. Na een 5 op 21, waarvoor je onmogelijk naar Danny Vukovic kan wijzen als verantwoor­delijke. Het is, zo wordt gezegd, geen keuze tegen Vukovic maar één voor Vandevoord­t. En als je ervan overtuigd bent dat Vandevoord­t de betere doelman van de twee is, dan is dit wel het klimaat waarin zo’n wissel mogelijk is. Zeker na een gewonnen bekerderby, die bijvoorbee­ld ook centrale verdediger McKenzie een streepje voor geeft op vaste waarde Lucumi.

Filosofie

“Maarten Vandevoord­t keept ook in Oostende”, aldus Van den Brom op de persbabbel. “Wij hebben het gevoel dat hij er klaar voor is. Dat heeft niet alleen te maken met zijn prima prestatie in de derby. Maarten haalt al langer een hoog niveau op training, wij zien hem elke dag aan het werk. Hij straalt ook veel rust uit. Hij klopt al een poos op de deur, ik heb er al vaker over gepraat met technisch directeur Dimitri de Condé.” “Het is al langer duidelijk dat

Maarten Vandevoord­t op een bepaald moment de nummer 1 van KRC Genk zou worden. Ik vond het nu, ook na overleg met keeperstra­iner Guy Martens, het moment om hem voluit zijn kans te geven. Het past ook in de filosofie van de club en in die van mij als trainer. Ik begrijp de kritiek dat wij met weinig Belgen spelen. Maar wij willen wel degelijk jonge Belgen een kans geven op het moment dat ze daar helemaal klaar voor zijn. Dat geldt nu voor Maarten Vandevoord­t, die mag tonen wat hij waard is.”

Topprof Vukovic ontgoochel­d

De basisplaat­s voor Vandevoord­t houdt wel in dat Van den Brom zijn aanvoerder op de bank moet zetten.

“Dat is geen makkelijke beslissing”, geeft hij toe. “Maar ik heb een goed gesprek gehad met Danny Vukovic, hoe moeilijk zoiets ook uit te leggen valt. Ik had niet het gevoel dat hij in zijn allerbeste periode zat. Natuurlijk is hij ontgoochel­d en is dit voor hem op dit moment moeilijk te accepteren. Maar ergens begrijpt hij het wel. Danny is 35 jaar. Het moment dat het over is, komt dan steeds dichterbij. Dat is heel moeilijk om mee om te gaan. Maar hij is een topprof. Ik maak me ook sterk dat hij zijn rol in de kleedkamer blijft vervullen. Als je zag op welke manier hij woensdag zijn ploegmaats opzweepte voor de derby…”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium