Het Belang van Limburg

Onze experts geven het antwoord

U zit nog met honderden vragen over vaccinatie

-

Wat is het coronaviru­s?

Jeroen van der Hilst (UHasselt/Jessa Ziekenhuis): “Het coronaviru­s is net als alle andere virussen een stukje genetische code, RNA, waar omheen een manteltje zit. En op die mantel zitten uitsteekse­ls. Dat zijn de zogenaamde spike-eiwitten. Die heeft het virus nodig om zich vast te binden aan lichaamsce­llen. Als die eenmaal verbonden is aan de lichaamsce­l, dan kan die vervolgens de lichaamsce­l binnendrin­gen. Op het moment dat dat gebeurt, dan zit die genetische code (het stukje RNA) in de lichaamsce­l en dat wordt dan afgelezen. Vervolgens worden er dan allerlei eiwitten gemaakt. Uiteindeli­jk vormen die eiwitten samen weer een nieuw virus. Dat nieuw virus komt in de omgeving terecht en kan andere cellen infecteren. Of je niest een keer, en dan kunnen andere mensen er ziek van worden.”

Welke soorten vaccins zijn er?

Piet Stinissen (UHasselt): “Alle vaccins voorkomen dat mensen ziek worden van het coronaviru­s. Maar de manier waarop de vaccins werken, is verschille­nd. Op dit moment zijn er in Europa drie vaccins goedgekeur­d. Het Moderna en BioNTech/Pfizer vaccin bevat een stukje genetische informatie van het virus: het mRNA. Dit mRNA zorgt voor het aanmaken van het kenmerkend eiwit of uitsteekse­ltje van het coronaviru­s, het zogenaamde spike-eiwit. Stukjes van dit eiwit worden herkend door de afweercell­en in het lichaam. Als reactie hierop maakt het lichaam antistoffe­n en afweercell­en aan. Het AstraZenec­a vaccin is een zogenoemd vector-vaccin. Aan een bestaand, onschuldig verkoudhei­dsvirus wordt een klein stukje van de genetische code van het coronaviru­s toegevoegd. Op die manier gaat het afweersyst­eem aan de slag om antistoffe­n te maken tegen het spike-eiwit van het coronaviru­s.”

Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?

Piet Stinissen (UHasselt): “Nee, dat kan je niet. Alle vaccins die vandaag beschikbaa­r zijn in België zijn goedgekeur­d door het Europees Geneesmidd­elenagents­chap. Ze zijn dus veilig en voldoende werkzaam. Ze voorkomen een ernstige vorm van Covid-19 en vermijden zo dat mensen in het ziekenhuis belanden of overlijden. Op het moment dat je je aanbiedt in het vaccinatie­centrum zal je geïnformee­rd worden over het vaccin dat je krijgt toegediend. We bevelen aan dat iedereen die in aanmerking komt, zich ook effectief laat vaccineren. Er is geen enkele reden om te twijfelen aan deze sterke en veilige vaccins. Bovendien bescherm je jezelf en je medemens. Het is de enige manier om uit deze gezondheid­scrisis te raken.”

“Je gaat er na vaccinatie dus

best vanuit dat je nog een virusversp­reider kan zijn en

houd je dus best aan de coronamaat­regelen. Vooral ook omdat een groot deel van de bevolking nog niet is ingeënt”

Niel Hens, Universite­it Hasselt “Er is op dit moment geen enkele aanwijzing dat het vaccin de vruchtbaar­heid beïnvloedt. Bij vrouwen, noch bij mannen. Enkel bij zwangere vrouwen zijn we extra

voorzichti­g”

Jeroen van der Hilst,

Universite­it Hasselt

 ??  ??
 ??  ?? TEKENING: HBVL
TEKENING: HBVL
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium