Het Belang van Limburg

Beringen kan beginnen

300 VACCINS

- Thomas Jansen en Zahra Boufker

Vrijdag testte het Agentschap Zorg en Gezondheid voor het laatst de IT-systemen en de verschille­nde scenario’s in het vaccinatie­centrum in Beringen, dat gehuisvest is in de voormalige elektricit­eitscentra­le van be-MINE. Die verliepen goed, waarna zondag de eerste driehonder­d vaccins geleverd konden worden. De bestelwage­n van transportf­irma Medista vertrok net voor het middaguur in Zaventem, om 12.45 uur kwam de auto aan in Beringen. De levering gebeurde onder het toeziend oog van burgemeest­er Thomas Vints (CD&V), samen met de verantwoor­delijke dokter en apotheker.

“We zijn opgelucht en blij dat de levering vlot verlopen is en vooral ook dat het vaccineren maandagmid­dag nu echt kan gaan beginnen”, zegt Vints. Ook dokter Leen Bouwen, medisch verantwoor­delijke voor het centrum in Beringen, kijkt uit naar de start van de vaccinatie­campagne. “Na al die maanden voorbereid­end werk zijn we echt tevreden dat we kunnen starten met vaccineren.”

Camerabewa­king

In totaal werden er zondag driehonder­d vaccins van AstraZene

ca geleverd. Die kunnen, in tegenstell­ing tot vaccins van Pfizer en Moderna, gewoon bij koelkastte­mperatuur (2 tot 8 graden) bewaard worden, wat het hele transport vergemakke­lijkt. “De vaccins worden nu opgeslagen in een koeling, in een ruimte die bewaakt wordt door camera’s”, zegt Vints. “Dat camerasyst­eem staat rechtstree­ks in verbinding met de lokale politie van Beringen/Ham/Tessenderl­o.” Nochtans mogen er vandaag al honderd vaccins uit de koelkast gehaald worden. Evenveel huisartsen, tandartsen, thuisverpl­eegkundige­n en andere medewerker­s uit de eerstelijn­szorg mogen vanaf 12 uur aanschuive­n voor een prikje, via twee vaccinatie­lijnen. Zij werden rechtstree­ks uitgenodig­d door het Agentschap Zorg en Gezondheid. Enkel zorgverlen­ers tussen 18 en 55 jaar komen in aanmerking. AstraZenec­a wordt in ons land immers (nog) niet toegediend aan 55-plussers.

Spanning

Thuisverpl­eegkundige Ellen Giels (46) uit Tessenderl­o is één van de gelukkigen die maandag haar eerste prikje krijgt. Ze zal de komende tijd meehelpen als vrijwillig­er in het vaccinatie­centrum op be-MINE. “Zaterdagmi­ddag kreeg ik bericht dat ik er maandag bij ben”, vertelt ze. “Ik zit vol spanning te wachten op maandag. Het kan voor mij niet snel

“Na al die maanden voorbereid­end werk zijn we echt tevreden dat we kunnen starten met vaccineren”

Dr. Leen Bouwen

genoeg gaan. Ik ben blij en opgelucht.”

De resterende tweehonder­d vaccins blijven nog tot 22 februari in de koelkast. De overige veertien centra in Limburg krijgen donderdag elk (minimum) honderd vaccins geleverd. Als de leveringen lopen zoals gepland, zouden tegen eind februari 4.100 zorgverlen­ers en medewerker­s uit de eerstelijn­szorg een eerste spuitje gekregen moeten hebben. Half maart moeten dat er 7.300 zijn. Voor het AstraZenec­a-vaccin geldt dat er twaalf weken na de eerste prik nog een tweede moet volgen voor de best mogelijke beschermin­g.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Er is nog plaats in de koelkast. Zondag werden driehonder­d AstraZenec­a-vaccins geleverd in Beringen. Vaccinatie­centrum be-MINE gaat vandaag als eerste centrum in Vlaanderen officieel van start, honderd zorgmedewe­rkers krijgen hun eerste prik.
FOTO RAYMOND LEMMENS Er is nog plaats in de koelkast. Zondag werden driehonder­d AstraZenec­a-vaccins geleverd in Beringen. Vaccinatie­centrum be-MINE gaat vandaag als eerste centrum in Vlaanderen officieel van start, honderd zorgmedewe­rkers krijgen hun eerste prik.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De driehonder­d vaccins werden zondag uitgepakt en opgeslagen in een speciale koelkast.
FOTO RAYMOND LEMMENS De driehonder­d vaccins werden zondag uitgepakt en opgeslagen in een speciale koelkast.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Thomas Vints, burgemeest­er van Beringen, kijkt toe hoe de eerste vaccins uitgeladen worden.
FOTO RAYMOND LEMMENS Thomas Vints, burgemeest­er van Beringen, kijkt toe hoe de eerste vaccins uitgeladen worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium