Het Belang van Limburg

Spaargeld kwijt door fictieve bankmedewe­rkers

- Gunter Willekens

M. is verschrikk­elijk boos, maar ook zo beschaamd dat ze het anoniem uitschreeu­wt. Ze is hooggescho­old, had een succesvoll­e carrière maar is nu al haar spaargeld kwijt. Gestolen via phishing.

In Gazet van Antwerpen verscheen vorige week het verhaal van Tony, een 71-jarige brandweerm­an uit Mechelen. Hij had begin dit jaar een mail aangekrege­n van zijn bank. Als hij voor 19 januari een nieuwe kaartlezer bestelde via de bijgevoegd­e link, dan kreeg hij die gratis. Tony klikte op de link, maar er gebeurde niets. Omdat hij het zaakje niet vertrouwde, blokkeerde hij zijn kaart via Card Stop. Die avond kreeg Tony telefoon. “Van Card Stop”, zegt hij. “De zogezegde medewerker vertelde dat er betalingen klaarstond­en op mijn rekening en gaf me instructie­s om die via mijn kaartlezer te stoppen. Een dag ladeeld ter bleek dat er 50.000 euro van mijn rekening was gegaan.” Na de publicatie van Tony’s verhaal, stuurde de 70-jarige M. uit Hasselt hààr versie in. “Ik kreeg op 30 december een mail aan over de nieuwe kaartlezer, met een link. Ik klikte daarop, waarna ook bij mij niks gebeurde. Om 9 uur ‘s avonds kreeg ik een telefoontj­e op mijn vaste lijn, van de fraudedien­st van mijn bank. ‘Mevrouw, we zien op uw rekening verdachte bewegingen. Er staat een bedrag over te schrijven naar mijnheer Coopmans. Die naam komt niet voor in de lijst van partijen waaraan u al eens heeft geld overgemaak­t. Klopt dat wel’, vroeg de beller.”

“Ik zei dat dit onmogelijk was. Ik ken geen Coopmans, maar er staat ook altijd weinig geld op mijn zichtreken­ing. Maar toen ik mijn rekening nakeek, stelde ik vast dat de beller gelijk had. Er was geld van mijn spaarreken­ing naar mijn zichtreken­ing getransfer­eerd.”

“De beller zei me dat ik mijn kaartlezer moest nemen. Ik vroeg hem waarom ik hem zou vertrouwen. ‘U krijgt zo meteen een sms vanuit de fraudetool van de bank’, zij hij. Ik checkte op het internet het nummer van die fraudetool. Dat is het nummer 8876, en op dat nummer kwam inderdaad een sms binnen. Ik heb mijn kaartlezer genomen, en op mijn kaartlezer de code ingegeven zoals de beller had aangegeven.”

“Ik heb het onmiddelli­jk gemeld bij de politie en de phishingdi­enst van mijn bank. Dat was om 23.45 uur. De dag nadien ben ik naar de bank gegaan. Het bedrag was toch overgeschr­even, op een rekening met mijn naam, maar met een nummer dat mij onbekend was. Bleek dat het bedrag al onmiddelli­jk in 15 stukken was veren doorgestuu­rd. Het was weg. Hoeveel geld ik kwijt ben? Genoeg om nachten van wakker te liggen.”

M. is klant bij Argenta. Net als Tony. Eind vorig jaar bracht HBvL het verhaal van Martien Eersels uit Genk, die 25.000 euro kwijtraakt­e door phishing. Ook bij Argenta.

UITGELEGD

Heeft Argenta een beveiligin­gsprobleem? “Fraudegeva­llen kunnen steeds teruggebra­cht worden tot het doorgeven van codes van de kaartlezer of van de bijkomende sms-code die er net voor dient om te verifiëren of het niet om phishing gaat”, reageert Argenta. “Er heeft zich op geen enkel moment een beveiligin­gsprobleem voorgedaan. Dit geldt ook voor de gevallen die u aanhaalt.” “Eens de gelden van de rekening duurt het hooguit enkele secon

den voor ze via de rekening van de ontvanger, een fraudeur of een geldezel, worden doorgeslui­sd. Het is dan moeilijk om de gelden nog op te sporen, al doet Argenta daar steeds de nodige inspanning­en voor.”

Uit de meest recente statistiek­en van Febelfin blijkt dat phishing niet vaker voorkomt bij Argenta dan bij andere banken. Die statistiek­en dateren wel van 2019.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S MARC HERREMANS/ SVEN DILLEN ?? M. uit Hasselt (foto inzet) is genoeg geld kwijt om nachten van wakker te liggen
FOTO'S MARC HERREMANS/ SVEN DILLEN M. uit Hasselt (foto inzet) is genoeg geld kwijt om nachten van wakker te liggen
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium