Het Belang van Limburg

Domeinwach­ter redt kat met chipszak over kop van vriesdood

- Chris Nelis

Een domeinwach­ter van Bokrijk heeft zondagocht­end op de vijver aan ‘Fietsen door het water’ een kat gered die bijna bezweek aan de vriestempe­raturen. Het dier zat met zijn kop vast in een lege chipszak en was daardoor alle oriëntatie kwijt.

Fotograaf Ivo Hendrikx kwam zondagocht­end uit op het vreemde tafereel. “Ik wilde een mooie foto maken van de zonsopgang aan het fietspad door het water”, zegt Hendrikx. “Daarom was ik er al om 7 uur. Het schemerde nog. Op het ijs zag ik een zwart dier. Ik dacht eerst aan een eend. Maar toen ik door mijn telelens keek, bleek het een kat te zijn die met haar hoofd vastzat in een lege chipszak. Het ijs opgaan was veel te gevaarlijk.”

Schepnet

Ondertusse­n kwamen er mensen bij. “Iemand heeft naar het Natuurhulp­centrum gebeld en nog iemand naar de 112”, vertelt Hendrikx. “Tot een van de aanwezigen te binnen schoot dat verderop een domeinwach­ter woont. Die is meteen gekomen. Met een schepnet is hij heel voorzichti­g naar de kat geschuifel­d. Met het net kon hij het dier naar zich toetrekken en zo op het droge halen. Daar werd het dier bevrijd van de chipszak over het hoofd. Maar de kat rilde dusdanig dat we allemaal dachten dat het haar laatste stuiptrekk­ingen waren. Een vrouw heeft het dier in haar sjaal gewikkeld en wat later is het overgebrac­ht naar een plaats waar het warm was. Gelukkig heeft de kat het gehaald. Ze heeft haar leven te danken aan het moedige werk van de domeinwach­ter.”

Tom Lenssens was de held van dienst. “Ik heb meteen mijn waadpak gegrepen. Als ik door het ijs zou zakken, was ik toch nog een beetje beschermd. Omdat het aan het dooien was, zat dat risico er zeker in. Een vrouw had al eens geprobeerd en moest met natte voeten naar huis. Ik heb het dier meegenomen. Na twee uur was de kat weer helemaal opgewarmd.”

 ?? FOTO IVO HENDRIKX ??
FOTO IVO HENDRIKX
 ??  ??
 ??  ?? Een domeinwach­ter waagde zich op het ijs om de kat te redden die met haar kop vastzat in een lege chipszak. FOTO IVO HENDRIKX - IMA PICTURES
Een domeinwach­ter waagde zich op het ijs om de kat te redden die met haar kop vastzat in een lege chipszak. FOTO IVO HENDRIKX - IMA PICTURES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium