Het Belang van Limburg

Frontvormi­ng

- DE KERN Reacties: dekern@hbvl.be Timmie van Diepen

Zijn er te veel partijen in Vlaanderen? Ja, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. Hij wil naar een grote herverkave­ling van het politieke landschap, waarin uiteindeli­jk nog een handvol formaties overblijft: een centrumrec­hts blok, een links front en eventueel een extreme partij.

De roep om herverkave­ling is niet nieuw. En het is ook geen louter Vlaams of Belgisch fenomeen. Sinds de traditione­le volksparti­jen in heel Europa als een pudding in elkaar gezakt zijn, heeft het electoraat zich verspreid over nieuwe formaties van nationalis­ten, rechts- en links-extremiste­n, ecologiste­n. Die versnipper­ing maakt het politici niet gemakkelij­ker. Hoe meer bouwstenen er nodig zijn om coalities te maken, hoe moeilijker het bouwplan. Nadenken over herverkave­ling is dus niet vreemd. Op het eerste gezicht maakt het de zaken overzichte­lijker, de politieke besluitvor­ming efficiënte­r en de wil van het volk beter te volgen. Maar is dat ook zo?

Laten we de droom van De Wever nog even volgen: stel dat de kiezers van CD&V en Open Vld onder de vlag belanden van een door N-VA geleid rechts front, dan zou een sociaallib­eraal die abortus wil versoepele­n en pleit voor de herfederal­isering van het land in dezelfde partij belanden als een rechts-conservati­ef die pleit voor Vlaamse onafhankel­ijkheid. Waar het De Wever, misschien meer nog dan de verbeterin­g van de bestuurbaa­rheid, om te doen is, is de dominante positie van N-VA in zo’n rechts blok. Op die manier krijgt de separatist­ische agenda meer gewicht. Maar hoe lang gaat dat schip van de frontvormi­ng te water als niet iedereen dezelfde richting uitroeit?

Zelfs als de huidige partijen door een implosie (en dat is best mogelijk gezien de bodemkoers van CD&V, Open Vld en sp.a) gedwongen worden samen te werken, dan rijst niet alleen de vraag of dat intern lang goed zal gaan, maar ook hoe lang die molochen standhoude­n zonder nieuwe concurrent­ie. Wat verhindert nieuwe partijen om de strijd aan te gaan met die grote fronten?

Wie dat wil vermijden, moet de kiesdrempe­l fors optrekken of het hele kiessystee­m hervormen. In Groot-Brittannië, waar de conservati­ves ooit het voorbeeld waren van De Wever, houdt een winnertake­s-it-all-systeem de kleine partijen klein. De N-VA zou in zulk systeem nooit de partij zijn geworden die het vandaag is. Het fnuikt elke politieke vernieuwin­g.

De kans dat kiezers zich in een dergelijk systeem niet vertegenwo­ordigd voelen, zal alleen maar groeien. Vandaag geeft ons coalitiesy­steem, hoe imperfect ook, tenminste nog de indruk dat iedere stemt telt. Dat (bijna) elke partij ooit kan meebesture­n. Als ook dat wegvalt, zijn we nog verder van huis dan we vandaag al zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium