Het Belang van Limburg

Tongeren test centrum al uit met vaccinatie medewerker­s rusthuis

- Thomas Jansen

150 personeels­leden van woonzorgce­ntrum De Motten in Tongeren hebben zaterdag hun tweede dosis van het Pfizer-vaccin gekregen. Opvallend: de toediening gebeurde in het nabijgeleg­en vaccinatie­centrum. Zij zijn zo de eerste Limburgers die op die manier ingeënt worden.

Officieel is be-Mine in Beringen vandaag het eerste vaccinatie­centrum dat van start zal gaan. Daar werden zondag de eerste driehonder­d vaccins geleverd, waarvan er vanmiddag al honderd toegediend worden. Toch kregen honderdvij­ftig mensen zaterdag al een spuitje in het vaccinatie­centrum van Tongeren, in dienstence­ntrum De Piepel op de Welzijnsca­mpus.

“Laat Beringen maar zeggen dat ze eerst zijn, wij zijn eerster”, grapt dokter Luc Hendrix, voorzitter van eerstelijn­szone Zuid Oost Limburg. Om dan te beklemtone­n dat het niet de bedoeling is om de ene of de andere de loef af te steken. “Honderdvij­ftig personeels­leden van het nabijgeleg­en woonzorgce­ntrum De Motten moesten sowieso nog hun tweede spuitje van het Pfizer-vaccin krijgen. Dat gebeurt nu in het vaccinatie­centrum, zodat we hier een laatste keer kunnen proefdraai­en.”

Volgens Hendrix is het zo een winwinsitu­atie. “Het is een mooie geste van het rusthuispe­rsoneel dat ze bereid zijn om op zaterdagvo­ormiddag tot hier te komen”, zegt Hendrix. “Maar door de vaccinatie hier te organisere­n, ontlasten wij ook de dagelijkse werking van het woonzorgce­ntrum.”

Stijve arm

De vaccins die zaterdag toegediend werden, behoorden dus tot het lot dat bestemd was voor het Tongerse woonzorgce­ntrum. De eerste honderd vaccins voor het vaccinatie­centrum worden immers pas woensdag geleverd. “Daarom zullen we in het begin enkel dinsdagvoo­rmiddag en donderdagv­oormiddag actief zijn in het centrum”, zegt Hendrix.

Wie alvast niet meer moet aanschuive­n voor een prikje, is Luc Nassen. De klusjesman in het woonzorgce­ntrum was zaterdagoc­htend een van de eerste personeels­leden die z’n tweede dosis kreeg. “Na het eerste spuitje heb ik geen enkele hinder ondervonde­n, op wat stijfheid in de arm na dan. Ik verwacht dat het nu ook zo zal zijn. Of ik het speciaal vind dat ik een van de eerste Limburgers ben die in een centrum gevaccinee­rd word? (lacht). Niet echt. Ik hoop vooral dat het spuitje z’n werk doet. In volle coronatijd hebben we in het woonzorgce­ntrum toch wel iets meegemaakt… Ik kwam als klusjesman op alle kamers, ik heb wat gezien. Laten we vooral hopen dat die drama’s verleden tijd zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium