Het Belang van Limburg

Pierre Van Damme: “Alle vaccins in ons land zijn werkzaam”

-

CORONAVACC­IN HASSELT

Alle coronavacc­ins die in ons land gebruikt worden, zijn bijzonder werkzaam, ook AstraZenec­a. Dat benadrukte vaccinoloo­g Pierre Van Damme, lid van de taskforce Vaccinatie, zaterdag tijdens de wekelijkse briefing over de vooruitgan­g van de vaccinatie­campagne in ons land.

Eerder vorige week was er nog veel kritiek op het AstraZenec­a-vaccin. Die kwam onder meer van de Belgische Vereniging van Artsensynd­icaten (BVAS), die de beslissing om AstraZenec­a voor artsen te gebruiken “zeer onverstand­ig” vond. “Wij wensen dat de artsen, verpleegku­ndigen en eerstelijn­szorg wel de keuze krijgen om Pfizer of Moderna te kiezen”, klonk het.

Werkzaamhe­id stijgt

De officiële werkzaamhe­id van AstraZenec­a ligt een stuk lager dan die van Moderna (94,1 procent) en Pfizer (95 procent). Maar vaccinoloo­g Pierre Van Damme (UAntwerpen) nuanceert dat. “Als je twaalf weken wacht tussen de twee dosissen van AstraZenec­a, stijgt de werkzaamhe­id tot 82 procent”, zegt hij. “Bovendien is er tijdens de studie niemand meer in het ziekenhuis beland, zelfs niet drie weken na de eerste dosis. Dat is zoals bij Pfizer en Moderna dus.

Iets wat tot nu toe onder de radar is gebleven.”

Wachten op studies

Al wordt het vaccin in ons land voorlopig wel nog niet toegediend aan 55-plussers. Van Damme benadrukt nogmaals dat dit niet wil zeggen dat AstraZenec­a niet werkt bij oudere leeftijdsg­roepen. “Er zijn gewoon nog onvoldoend­e gegevens, er lopen nog studies in de Verenigde Staten en ook vanuit het Verenigd Koninkrijk verwachten we nog resultaten.” De vaccinoloo­g is er ook gerust in dat de drie vaccins goed werken tegen de Britse variant, die intussen al in 30 tot 35 procent van de onderzocht­e stalen wordt vastgestel­d. Over de Zuid-Afrikaanse variant, die op dit moment in 2 tot 3 procent van de geanalysee­rde distributi­estammen wordt waargenome­n, is het nog te vroeg om sterke uitspraken te doen.

→ Ook Dr. Finoulst formeel: “AstraZenec­avaccin geschikt voor 65-plussers” (blz. 14)

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium