Het Belang van Limburg

Vakbond ACV overstelpt door mensen met burn-out

“De cijfers van langdurig zieken zullen flink stijgen”,

-

Genkenaar Mustafa Harraq is stress- en burn-outcoach bij de christelij­ke vakbond ACV, maar ook ervaringsd­eskundige als het op burn-out aankomt. Harraq vreest een lawine aan burn-outs als gevolg van de coronapand­emie. “Onze vakbond wordt overstelpt door mensen die in een depressie zitten of er eentje op zich af zien komen. Ik vrees dat de cijfers van het Riziv rond langdurig zieken nog flink zullen stijgen de komende maanden”, zegt Harraq. Begin februari organiseer­de de christelij­ke vakbond een webinar rond stress en burn-out waaraan meer dan 1.000 mensen hebben deelgenome­n. “Een teken aan de wand”, stelt Harraq. “Thuiswerke­n is niet altijd een goede zaak. Eén en dezelfde ruimte gebruiken voor zowel werk, huishoudel­ijke taken en ontspannin­g, werkt afstompend en heeft een zware impact op het welzijn van de mens. Als we hier geen aandacht aan besteden, vrees ik een catastrofe die op termijn meer slachtoffe­rs kost dan corona.”

Harde klap

Ook Adelina, Patricia en Veerle kunnen erover meepraten. “Soms zorgt een futiliteit voor de spreekwoor­delijke druppel”, steekt Adelina Lucchesi (25) van wal. “Altijd opgesloten zitten in huis was voor mij de hel. Het vreemde is dat ik mijn klap pas kreeg toen ik voor het eerst na lange tijd weer buiten onder de mensen kwam.” “Als alleenstaa­nde moeder is

er naast de druk om het zo goed mogelijk te doen ook de financiële druk”, vertelt Patricia Smet (44). “En dan kwam de klap. Veel harder dan ik zelf had durven denken. Je wil niet meer naar buiten. Zelfs na twee jaar kon ik me niet heroriente­ren.”

En dan is er nog de drempel richting de psycholoog of psychiater. “Ook al werk ik als verpleegku­ndige, toch durfde ik die stap niet zetten. Uit schaamte”, getuigt Veerle Groffils (41) die met een postnatale depressie kampte. De mentale druk is tijdens deze coronapand­emie toegenomen, vindt Harraq. “Veel mensen zeggen me nu dat ze hun partner in coronatijd pas echt hebben leren kennen. Dat krijg je als je de klok rond samenzit. Ik hoop dat 2021 niet het jaar van de echtscheid­ingen wordt. Heel veel mensen zien het niet meer zitten en maken nu drastische keuzes. Daarom wil ik overheid en werkgevers oproepen om een laagdrempe­lig meldpunt in het leven te roepen”, besluit Harraq.

 ?? FOTO CN ?? Van links naar rechts: Patricia Smet, Mustafa Harraq, Adelina Lucchesi en Veerle Groffils.
FOTO CN Van links naar rechts: Patricia Smet, Mustafa Harraq, Adelina Lucchesi en Veerle Groffils.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium