Het Belang van Limburg

Bedienden dragen 5,25 miljoen vakantieda­gen van 2020 over

- Michaël Temmerman

RECORDAANT­AL BRUSSEL

Omdat we niet op reis konden, omdat de horeca gesloten was, omdat we tijdelijk werkloos waren of omdat we zelf geveld waren door corona… De redenen waarom we tijdens de eerste lockdown van maart tot juni opvallend minder verlof namen, zijn bekend.

Eind vorig jaar werd wél nog een rush op verlof ingezet, hoewel het land toen opnieuw in lockdown was. In november en december 2020 namen we respectiev­elijk 77 en 23 procent méér vakantieda­gen op dan in dezelfde periode het jaar ervoor. “Dat moest, omdat je je wettelijke vakantieda­gen niet mag overdragen naar het volgende jaar”, zegt Marijke Beelen, juridisch adviseur bij Acerta. Die eindspurt kon niet verhindere­n dat er nog een recordaant­al extralegal­e vakantieda­gen (denk bijvoorbee­ld aan anciënnite­itsverlof) overbleef. Niet alleen hadden eind 2020 meer bedienden (75 procent tegenover 68 procent in 2019) nog verlof over, elke bediende had ook meer dagen over (2,5 dagen of 19 uur tegenover 17 uur in 2019). “Van extralegal­e dagen is het in bepaalde gevallen wél toegestaan om ze over te dragen”, aldus Beelen. “De voorwaarde­n (zoals de periode waarin je ze moet opnemen, nvdr.) worden bepaald door wie het verlof heeft toegekend. Veelal is dat de sector of je werkgever zelf. Een lijn is daar niet in te trekken. Als je wil weten hoe het zit in jouw situatie, vraag je dat het best even na bij je werkgever.”

Excelbesta­ndje

Ons land telt ruim 2,1 miljoen bedienden in de privésecto­r, die nu elk gemiddeld 2,5 vakantieda­gen hebben overgedrag­en naar 2021. Goed voor 5,25 miljoen dagen op een totaal van 450 miljoen werkdagen. “Als er binnenkort versoepeli­ngen in de coronamaat­regelen worden aangekondi­gd en we die dagen massaal samen opnemen, kan de werking van sommige bedrijven in de problemen komen”, zegt Beelen. “Daarom is het belangrijk dat werkgevers goed op voorhand polsen naar de plannen van hun werknemers. Dat kan met een eenvoudig Excelbesta­nd, waarin iedereen zijn of haar vakantiepl­annen invult. Stel je dan vast dat er een probleem is in een bepaalde periode, dan is er nog tijd om in gesprek te gaan met de betrokkene­n. Als er al toestemmin­g is gegeven voor de vakantieda­gen, is het veel moeilijker voor de werkgever om daarop terug te komen en kan het bedrijf echt in de knoei geraken.”

 ?? FOTO ISO ?? Liefst 75 procent van de bedienden had eind 2020 nog vakantieda­gen over. Zij schoven gemiddeld 2,5 dagen door naar dit jaar.
FOTO ISO Liefst 75 procent van de bedienden had eind 2020 nog vakantieda­gen over. Zij schoven gemiddeld 2,5 dagen door naar dit jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium