Het Belang van Limburg

Daar is de herverkave­ling weer

Met Bart De Wever die opnieuw oproept tot de vorming van een centrumrec­hts blok is de discussie over herverkave­ling terug van nooit weggeweest. Zorgt 2024 voor een hertekenin­g van ons partijland­schap?

- Timmie van Diepen

“Er zijn te veel partijen. Dat is niet gezond”, zei Bart De Wever afgelopen weekend in De Zondag. “Ik noem dat de balkaniser­ing van Vlaanderen. Als we niet opletten, wordt ook Vlaanderen onbestuurb­aar.” De N-VA-voorzitter droomt van een breed centrumrec­hts blok, naar het voorbeeld van de CSU in Beieren. “Dat zou een fantastisc­h verhaal zijn. Dat betekent een conservati­eve en economisch liberale gemeenscha­pspartij. Een meerderhei­d van de Vlamingen zou zich daarin thuis voelen.” De Wever kijkt daarvoor nadrukkeli­jk naar CD&V en Open Vld. “Al die kiezers hebben zoveel gemeenscha­ppelijk dat ze in één en dezelfde partij thuishoren.”

Strategie dient ander doel

Het pleidooi voor politieke herverkave­ling is allesbehal­ve nieuw, maar de discussie wordt wel steeds dwingender omdat het partijland­schap in Vlaanderen nog nooit zo versnipper­d was als vandaag. Doordat er meer en meer partijen nodig zijn om regeringen te vormen, wordt coalitievo­rming alsmaar moeilijker en slepen onderhande­lingen lang aan.

De Wever zei eerder al dat hij in Vlaanderen op termijn ruimte ziet voor twee tot drie formaties: een centrumrec­hts blok, een links front en eventueel een extreme derde partij. Uiteraard dient die strategie in hoofde van De Wever nog andere doelen dan alleen de bestuurbaa­rheid van het land. Als de N-VA, een partij die over haar absolute hoogtepunt heen lijkt, de leiding krijgt over een brede rechtse formatie geeft dat automatisc­h het Vlaams-nationalis­tische programma meer gewicht. De Wever kan op die manier ook een samenwerki­ng met het Vlaams Belang afhouden, een kwestie die gevoelig ligt binnen N-VA en wel eens tot interne spanningen zou kunnen leiden.

Een nieuw kartel?

Maar niet alleen De Wever denkt na over herverkave­ling. Zowat alle Vlaamse partijen noemen het versplinte­rde politieke landschap onhoudbaar. “Ofwel krijg je straks spontaan samenwerki­ngen, ofwel zakken partijen zodanig weg dat ze niet anders kunnen dan samen te werken”, zei Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert eind vorig jaar nog in onze zusterkran­t De Standaard.

Een van de meest voor de hand liggende samenwerki­ngen is een nieuw kartel tussen N-VA en CD&V. De partijen werkten al eens samen tussen 2004 en 2008, maar toen waren de machtsverh­oudingen wel omgekeerd. Binnen CD&V wordt die piste allesbehal­ve uitgeslote­n, maar nu de partij in de federale regering zit en N-VA niet, is een samenwerki­ng op korte termijn onmogelijk. Op links kijken sp.a en Groen al langer naar elkaar, maar beide partijen zijn vandaag ongeveer even groot en het is onduidelij­k wie de leiding zou moeten krijgen over zo’n centrumlin­ks blok. Bovendien botert het op persoonlij­k vlak niet tussen sp.a-voorzitter Conner Rousseau en Groenvoorz­itster Meyrem Almaci. Na een debat vorige week op TerZake over ‘de grenzen op het recht om kinderen te krijgen’, haalde Rousseau in de gangen van de VRT bijzonder hard uit naar Almaci, zo hard zelfs dat de gasten van De Afspraak de ruzie konden volgen.

Wat na 2024?

In die zin wordt 2024 erg belangrijk. Wat als partijen als CD&V en Open Vld nog verder achteruit boeren en gevaarlijk dicht in de buurt komen van de kiesdrempe­l van 5 procent? Vandaag geloven CD&V (met nieuwe gezichten als Annelies Verlinden) en Open Vld (met een kanseliers­bonus voor Alexander De Croo) nog dat ze kunnen scoren met de federale regering. Maar wat als die wens niet uitkomt? Een implosie van een of meerdere partijen zou het volledige landschap na 2024 door elkaar kunnen schudden. In welke richting is vandaag onmogelijk te voorspelle­n, maar dat niet alleen het scenario van De Wever een optie is, bleek afgelopen weekend nog uit uitgelekte gesprekken in De Tijd. Karel Van Eetvelt (die even in beeld was als CD&V-voorzitter), Björn Rzoska (die het als Groen-kandidaat-partijvoor­zitter niet haalde van Almaci), Bart Somers (Open Vld), Koen Van den Heuvel (CD&V) en Axel Ronse (N-VA) zouden begin 2020 ten huize Van Eetvelt een aftastend gesprek hebben gevoerd over progressie­ve frontvormi­ng. Het gesprek kreeg geen gevolg, maar het gesnuffel toont wel aan dat het huidige partijland­schap niet op stabiele grond is gebouwd.

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? N-VA-voorzitter Bart De Wever pleitte afgelopen weekend andermaal voor rechtse frontvormi­ng.
FOTO KRIS VAN EXEL N-VA-voorzitter Bart De Wever pleitte afgelopen weekend andermaal voor rechtse frontvormi­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium