Het Belang van Limburg

Zorgtoesla­g voor kinderen met aandoening wordt niet onderbroke­n

- Timmie Van Diepen

Ouders van kinderen die recht hebben op een zorgtoesla­g blijven die krijgen, ook al kunnen ze niet op controle bij een arts. Door een tekort aan controledo­kters zijn er lange wachtrijen.

Ouders van kinderen (tot 21 jaar) die een aandoening hebben, krijgen een zorgtoesla­g binnen het groeipakke­t, zeg maar verhoogd kindergeld. Om recht te blijven hebben op die tegemoetko­ming, moeten de kinderen elke zes jaar (op 6, 12 en 18 jaar) opnieuw onderzocht worden door een evaluerend arts. Alleen zijn er op dit moment in Vlaanderen maar zes evaluerend­e artsen actief. Veel gezinnen staan daardoor al maanden op de wachtlijst voor een controle. Heel wat ouders vreesden dat hun tegemoetko­ming tijdelijk stop zou worden gezet als ze op de einddatum van hun dossier nog steeds niet op controle zouden zijn kunnen gaan.

Automatisc­h verlengd

Begin dit jaar stapten enkele ouders zelfs naar de rechter. De verhoogde zorgtoesla­g hangt namelijk ook samen met bijkomende rechten, zoals een parkeerkaa­rt, sociaal tarief voor gas en elektricit­eit of een verlaging van de huurprijs bij een sociale woning.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft nu beslist dat de zorgtoesla­gen automatisc­h worden verlengd tot de kinderen op controle kunnen gaan. “Zo komen ook de afgeleide rechten niet in gevaar”, zegt Beke. Als de arts later beslist dat de zorgzwaart­e wordt opgeschaal­d en het gezin recht heeft op een hogere tegemoetko­ming, dan zal dat met terugwerke­nde kracht gebeuren. Tegelijk wordt de vergoeding voor evaluerend­e artsen gevoelig opgetrokke­n, wat op termijn voor meer evaluerend­e artsen moet zorgen en de lengte van de wachtlijst­en moet terugdring­en.

 ?? FOTO BELGA ?? Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft beslist dat de zorgtoesla­gen automatisc­h worden verlengd tot de kinderen op controle kunnen gaan.
FOTO BELGA Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft beslist dat de zorgtoesla­gen automatisc­h worden verlengd tot de kinderen op controle kunnen gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium