Het Belang van Limburg

Catalonië: linkse én separatist­ische coalitie kan

-

Volgens de exitpolls kunnen de linkse Republikei­nen (ERC), die de grootste partij zijn geworden in Catalonië, zowel een linkse als een separatist­ische regering vormen.

De grote winnaar bij de Catalaanse regionale verkiezing­en zijn de Catalaanse socialiste­n (PSC). Volgens de exitpolls gaan zij van 17 zetels in 2017 naar 34 of 36 zetels. Hun lijsttrekk­er, Salvador Illa, was tot voor kort de minister van Volksgezon­dheid in de nationale regering. Maar de socialisti­sche premier Pedro Sánchez heeft hem naar Catalonië gestuurd om de Catalaanse socialiste­n op de kaart te zetten. De partij is de op een na grootste geworden, na de linkse republikei­nen van ERC. Zij hebben met hun 36 tot 38 zetels een kleine sprong voorwaarts gemaakt en zullen ook de premier leveren. Derde partij is Junts per Catalunya, de nieuwe partij van Carles Puigdemont, de voormalige ministerpr­esident van Catalonië die door het Spaanse gerecht wordt gezocht omdat hij Catalonië onafhankel­ijk wilde verklaren. Houden deze cijfers stand, dan zijn er in principe twee coalities die de meerderhei­d hebben van de 135 zetels in het Catalaanse parlement. Een regering van Catalaanse nationalis­ten - samengeste­ld uit ERC, Junts en de kleine radicale anarchisti­sche CUP - die op ramkoers zou blijven met de nationale regering in Madrid. De tweede optie is een linkse coalitie met ERC, PSC en En Comú Podem (ECP). Deze linkse coalitie is (zonder ERC) een weerspiege­ling van de nationale regering, wat handig is als er binnenkort wordt onderhande­ld over de toekomst van de autonome regio.

Er kan geen meerderhei­d gevormd worden met de partijen die tegen meer autonomie voor Catalonië zijn. De kloof met de drie grote partijen is te groot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium