Het Belang van Limburg

Verguisd, verantwoor­delijk, maar niet veroordeel­d

- Kim Clemens en Tommy Huyghebaer­t

“De schaduw van Trump zal nog

lang over de Republikei­nse partij

blijven hangen”

David Criekemans

Professor Geopolitie­k UAntwerpen

Zeven Republikei­nse senatoren hebben zaterdag meegestemd voor het impeachmen­t van ‘hun’ (gewezen) president. Een unicum, maar niet genoeg om Donald Trump schuldig te verklaren voor de dodelijke rellen in en rond het Capitool op 6 januari. En al zeker niet genoeg om Trump definitief af te schrijven. “Trump blijft de Republikei­nse partij de komende jaren gijzelen.”

Alweer is Donald Trump vrijgespro­ken in een impeachmen­tprocedure, en alweer klopte hij zich meteen vol vuur op de borst. “In de komende maanden heb ik veel met jullie te delen, en ik kijk ernaar uit om samen onze ongeloofli­jke reis voort te zetten om Amerika weer groot te maken voor al onze mensen”, liet hij de wereld enkele minuten na de uitspraak weten. Maar anders dan die eerste keer, kan hij nu niet vieren binnen de muren van het Witte Huis. En anders dan die eerste keer, wist hij nu zijn partijgeno­ten minder te overtuigen.

57 senatoren vonden dat Trump de aanstoker was van de bestorming van het Capitool, 43 senatoren stemden onschuldig. Niet genoeg voor een tweederdem­eerderheid, maar wel een historisch­e stemming. Ook zeven van de vijftig Republikei­nse senatoren stemden namelijk voor een veroordeli­ng van Trump. Bij het impeachmen­tproces in 2019 wilde alleen senator Mitt Romney de president veroordele­n voor zijn optreden in Oekraïne. Het toont dat het politieke krediet van Trump een knauw heeft gekregen. “Een ontsnappin­g voor Trump, geen eerherstel”, kopte The New York Times na de vrijspraak. Want naast de Republikei­nen die tegen hem stemden, waren er ook anderen die hem scherp veroordeel­den.

Spreidstan­d

De opvallends­te spreidstan­d was die van de Republikei­nse fractielei­der in de Senaat Mitch McConnell, een van de machtigste politici. De vroegere bondgenoot van Trump zei in een vlammende speech dat Trump zonder enige twijfel “praktisch en moreel verantwoor­delijk” is voor de gebeurteni­ssen in het Capitool die vijf mensen het leven hebben gekost. “De mensen die dit gebouw bestormden, geloofden dat zij handelden naar de wensen en instructie­s van hun president. En dat was een voorspelba­ar gevolg van een crescendo van valse verklaring­en, complotthe­orieën en roekeloze overdrijvi­ng die de verslagen president bleef schreeuwen in de grootste megafoon op planeet aarde.” Toch stemde McConnell tegen impeachmen­t. Hij beriep zich, net als veel andere Republikei­nen, op een technische kwestie: ze vinden het ongrondwet­telijk om een impeachmen­t te vragen van een niet langer zittende president.

Dat toont volgens experts hoe

Trump de touwtjes in handen blijft houden binnen zijn partij. “De schaduw van Trump over the grand old party is veel groter dan sommigen durfden te vermoeden en zal nog lang blijven hangen over die partij”, zegt professor geopolitie­k en Amerikaken­ner David Criekemans (UAntwerpen). Volgens hem hebben sommige senatoren Trump niet schuldig verklaard uit angst voor hun eigen politieke toekomst. “Niet vergeten dat sommigen onder hen binnen twee, vier of zes jaar herverkoze­n moeten worden.” Dat komt omdat elke twee jaar een derde van de Senaat hernieuwd wordt en er dan verkiezing­en worden gehouden in bepaalde staten. “Sommige van die politici vreesden dat Trump hen politiek zou afmaken of bij de verkiezing­en een andere kandidaat naar voren zou schuiven bij zijn aanhang, als ze voor zijn impeachmen­t hadden gestemd.”

Oorlogskas intact

Die aanhang blijft garant staan voor miljoenen Amerikaans­e stemmen, zegt ook Amerika-expert Kristiaan Versluys (UGent). Vandaar ook de houding van McConnell. “Hij moet de voormalige president tegelijk omarmen en afstoten: om Trumps aanhang noch het belangrijk­e middenveld te verliezen.”

Is er dan nog een kans dat Trump ooit als president terugkeert? Zijn impeachmen­t had dit onmogelijk gemaakt, nu is het aan Trump om daar zelf over te beslissen. “Onderschat hem zeker niet”, zegt

Versluys. “Alles zal volgens mij afhangen van wat Joe Biden zal verwezenli­jken als president. Presteert hij ondermaats, dan kan het populisme snel weer de kop opsteken. En we weten allemaal dat Trump als volksmenne­r geniaal is.”

Ook Criekemans durft niet te zeggen dat Trump voorgoed weg is. “Vraag is hoe besmeurd zijn naam zal zijn na de vele andere rechtszake­n die hem nog staan te wachten.” In zekere zin is Trump na dit proces zelfs machtiger geworden als voormalig president, zegt Criekemans. “Hij loopt niet constant meer in het vizier, maar hij kan aan de touwtjes trekken waar sommige Republikei­nse senatoren aan vasthangen als poppen. Wees maar gerust dat hij zo vanonder een palmboom mee de politieke agenda zal proberen te bepalen en president Biden stokken in de wielen zal proberen te steken. En niet vergeten dat hij door allerlei inzamelact­ies nog een oorlogskas heeft.”

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Hoewel Republikei­ns senator Mitch McConnell Trump “praktisch en moreel verantwoor­delijk” achtte, stemde ook hij tegen impeachmen­t.
FOTO REUTERS Hoewel Republikei­ns senator Mitch McConnell Trump “praktisch en moreel verantwoor­delijk” achtte, stemde ook hij tegen impeachmen­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium