Het Belang van Limburg

Waarom hotelkamer in de zomer van 2021 veel duurder is dan in 2020

-

REIZEN BERINGEN Lucien Bosmans uit Beverlo betaalde 2.163 euro voor een reis in 2020. Omwille van corona mocht hij ‘gratis’ omboeken. Dat deed hij, naar hetzelfde hotel en dezelfde periode in 2021. Hij moest 250 euro bijbetalen.

De factuur die hij na zijn omboeking kreeg, bezorgde Lucien hetzelfde gevoel als een stap in een hondendrol. “Ik wilde weten waar die 250 euro vandaan kwam. Maar de prijzen van het hotel voor augustus 2021 stonden niet online. Ik kon ook geen klacht indienen omdat de klantendie­nst van reisorgani­sator Corendon telefonisc­h gewoonweg niet bereikbaar was.” “Toen de prijzen enkele weken later wel online kwamen, bleek dat ze een ietsiepiet­sie hoger zijn. Maar niet zo gek veel. Nieuwe klanten moeten nauwelijks hogere prijzen betalen. Wie omboekt, moet wél veel meer betalen. Ik had dus beter mijn geld teruggevra­agd en opnieuw geboekt”, zegt Lucien.

Waarom is hetzelfde hotel in dezelfde periode 250 euro duurder? “Mogelijk had het hotel vorig jaar zelf een aanbieding­sprijs”, legt Corendon uit. “Mogelijk hadden wij het hotel in 2020 afgeprijsd omdat de concurrent­ie in dat hotel lagere prijzen hanteerde. Mogelijk was het hotel in augustus 2020 minder in trek, omdat maar één Nederlands­e regio toen schoolvaka­ntie had. In 2021 hebben de regio’s Midden én Zuid dan vakantie.”

Volgens het Europees Centrum van de Consument kan een reisorgani­sator de prijzen aanpassen bij wijziginge­n in de boeking, als dit in de algemene voorwaarde­n duidelijk wordt vermeld. “Bij een omboeking loopt de klant het risico om de voordelen van een eerdere boeking te verliezen”, aldus het ECC. “De klant moet wel vooraf geïnformee­rd worden over de prijs voor de omboeking.”

“De klant kon kosteloos annuleren, of kiezen voor een ander hotel, in een andere reisperiod­e maar binnen hetzelfde reisbudget”, reageert Corendon nog.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Een identieke vakantie kost Lucien Bosmans 250 euro meer in 2021 dan vorig jaar.
FOTO RAYMOND LEMMENS Een identieke vakantie kost Lucien Bosmans 250 euro meer in 2021 dan vorig jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium