Het Belang van Limburg

“AstraZenec­avaccin is ook geschikt voor 65-plussers”

- Dr. Marleen Finoulst Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is. www.gezondheid­enwetensch­ap.be

FACT

De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie stelt dat het coronavacc­in dat ontwikkeld werd door AstraZenec­a ook geschikt is voor 65plussers. Nochtans had de Hoge Gezondheid­sraad van België vorige week geadviseer­d om het vaccin in ons land niet toe te dienen aan personen ouder dan 55 jaar. Wie heeft gelijk?

CHECK

Het Europese Geneesmidd­elenagents­chap keurde het coronavacc­in van het farmaceuti­sch bedrijf AstraZenec­a eind januari goed, maar wees erop dat er te weinig gegevens waren om de werkzaamhe­id bij 65-plussers te kunnen beoordelen. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie stelt echter dat er geen enkele reden is om oudere personen het vaccin te ontzeggen. België koos er op advies van de Hoge Gezondheid­sraad voor om het vaccin voorlopig niet toe te dienen bij 55-plussers.

Het coronavacc­in van AstraZenec­a heeft voor volwassene­n van 18 tot 55 jaar een werkzaamhe­id van 80%. Tegen een ernstige vorm van Covid-19, met een ziekenhuis­opname, beschermt het zelfs 100%. Je hebt dus nog een kleine kans om Covid-19 te krijgen als je met dit vaccin gevaccinee­rd wordt, maar dan enkel een milde vorm. Dat blijkt uit de studies. Van dit coronavacc­in heb je ook twee spuitjes nodig. Drie weken na de eerste dosis ben je reeds voor 67% beschermd tegen Covid-19. De tweede dosis, die lang genoeg na de eerste dosis wordt toegediend (tot 12 weken later), verhoogt de beschermin­g dan tot 80%.

Ook personen ouder dan 55 jaar worden door dit vaccin beschermd. De werkzaamhe­id bij 55-plussers wordt in twijfel getrokken omdat de klinische studie over dit vaccin te weinig oudere deelnemers telde. Bij dat kleine aantal deelnemers bleek het vaccin wel degelijk te werken, maar de groep was te beperkt om algemene conclusies te kunnen trekken. AstraZenec­a had haar vaccin beter bij een grote groep ouderen getest, wetende dat zij vooral moeten beschermd worden tegen Covid-19. Ondertusse­n is aangetoond dat de antistoffe­n die na de vaccinatie aangemaakt worden in het lichaam volledig vergelijkb­aar zijn bij jongere en oudere deelnemers. Daarom besliste de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie op 10 februari dat het AstraZenec­a-vaccin dus ook bij oudere personen werkzaam is. Ondertusse­n lopen ook studies bij 65-plussers in de Verenigde Staten en zien onderzoeke­rs wat het AstraZenec­avaccin teweegbren­gt bij deze leeftijdsg­roep in Groot-Brittannië. Die gegevens zullen in de komende weken en maanden nog meer duidelijkh­eid brengen. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie

vaardigt aanbevelin­gen uit voor de hele wereld, dus ook voor landen die enkel AstraZenec­a-vaccins hebben. Sommige landen beschikken enkel over dit coronavacc­in. België beschikt ook over andere coronavacc­ins, deze van Pfizer en Moderna.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium