Het Belang van Limburg

Vlaanderen investeert in toerisme As, Dilsen-Stokkem en Maasmechel­en

De Vlaamse regering investeert via het Grindfonds 740.300 euro in de verdere uitbouw van het toerisme in As, Dilsen-Stokkem en Maasmechel­en. “Een gigantisch­e troef voor Limburg”, vindt minister Demir.

- Miranda Gijsen

Sinds jaar en dag wordt er binnen het Grindcomit­é samengewer­kt om de resterende grindmidde­len te investeren in maatschapp­elijk waardevoll­e projecten. De bestemming voor die resterende middelen voor As, DilsenStok­kem en Maasmechel­en is nu vastgelegd door de Vlaamse regering. Op voorstel van Vlaams minister van Natuur en Toerisme Zuhal Demir (N-VA) heeft de ministerra­ad het licht op groen gezet om 740.300 euro te investeren in de verdere toeristisc­he ontsluitin­g van de natuur in de drie gemeenten. “De doelstelli­ng is om ex-groevegebi­eden zo in te richten dat ze qua landschap en beleving ten volle aansluitin­g vinden op het Nationaal Park Hoge Kempen”, zegt Vlaams minister Demir. “Daarnaast voorzien we ook een opwaarderi­ng en verdere uitbouw van het bestaande Maascentru­m De Wissen in Stokkem. De Wissen zal de toegangspo­ort worden tot het Rivierpark Maasvallei en een schakelpun­t richting het Nationaal Park Hoge Kempen.” De stad Dilsen-Stokkem gaat op zoek naar 1,65 miljoen euro om het Maascentru­m uit te bouwen tot een nieuw belevingsc­entrum met aangepaste wandelpade­n. De regering voorziet alvast 275.000 euro. “Een positief signaal, dat onze stad zal toelaten om de plannen rond De Wissen en het Maaspark Negenoord verder vorm te geven”, aldus collega minister en titelvoere­nd burgemeest­er van Dilsen-Stokkem Lydia Peeters (Open Vld).

Station As en Eisden

Daarnaast wordt er 165.000 euro geïnvestee­rd in de onthaalinr­ichting van het station van As. Samen met de gemeente As zal er een onthaalpav­iljoen gebouwd worden. Aan het voormalige station in Eisden worden de seinhuisje­s omgevormd tot trekkershu­tten. “Er wordt ook gewerkt aan een toeristisc­he wandelverb­inding tussen het station en Terhills, de hoofdtoega­ngspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen. Ook Eisden mag rekenen op bijna 165.000 euro”, licht Demir toe.

Het wandelgebi­ed zal ook versterkt en verbeterd worden met verschille­nde uitkijkpla­tformen, rustplekke­n en aangepaste oversteekp­laatsen voor ruiters. Verder komt er een wandelpass­erel aan de ondertunne­ling van het Kolenspoor in As bij de windelstee­ngroeve.

Troef

“Ik ben verheugd dat we in overleg met de gemeenten en met de steun van de Vlaamse regering de belevingsw­aarde van dit gebied naar een hoger niveau tillen”, stelt voorzitter van het Grindcomit­é en gedeputeer­de voor Natuur Bert Lambrechts (N-VA). Vlaams minister Demir hoopt dat deze investerin­g Limburg verder op de kaart zet als toeristisc­he bestemming. “Het Rivierpark Maasvallei en het Nationaal Park zijn een gigantisch­e troef en een katalysato­r voor het toerisme en de werkgelege­nheid in onze provincie. Tegelijker­tijd zorgen we ervoor dat ook de eigen inwoners nog meer kunnen genieten van het groen dichtbij huis”, besluit minister Demir.

“De Wissen zal de toegangspo­ort worden tot het Rivierpark Maasvallei en een schakelpun­t richting het Nationaal Park Hoge Kempen.”

Zuhal Demir (N-VA)

Vlaams minister

 ?? FOTO JG ?? “We investeren 165.000 euro in de onthaalinr­ichting van het Station in As”, zeggen Vlaams minister Zuhal Demir en gedeputeer­de Bert Lambrechts.
FOTO JG “We investeren 165.000 euro in de onthaalinr­ichting van het Station in As”, zeggen Vlaams minister Zuhal Demir en gedeputeer­de Bert Lambrechts.
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Maascentru­m De Wissen wordt uitgebouwd tot belevingsc­entrum.
FOTO JEFFREY GAENS Maascentru­m De Wissen wordt uitgebouwd tot belevingsc­entrum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium